El pla immobiliari de Barajas dobla en inversió el del Prat

El projecte mobilitzarà recursos de 2.997 milions d'euros i es desenvoluparà en 920 hectàrees

zentauroepp43058819 fomento180424170905

zentauroepp43058819 fomento180424170905 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas es convertirà en un gran centre logístic i d’oci, gràcies al pla immobiliari que ahir va presentar el Ministeri de Foment, que preveu una inversió de 2.997 milions d’euros en un termini de 40 anys. El pla, que abraçarà 920 hectàrees, amb una previsió de 2,7 milions de metres quadrats edificables i 140 hectàrees d’espais verds, impulsarà l’activitat logística, de càrrega i aeronàutica, i crearà noves àrees de servei destinades a passatgers, activitat hotelera, d’oficines i de negoci.

En aquesta ocasió, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, no va presentar el projecte com «la principal inversió europea» que va utilitzar per descriure el projecte de desenvolupament immobiliari de l’aeroport Barcelona-el Prat, presentat el març d’aquest any. De fet, el macrocomplex del Prat, que inclou oficines, hotels i plantes logístiques, representa una inversió global publicoprivada de 1.264 milions sobre 1,84 milions de metres quadrats (prop de 328 hectàrees) que s’han de desenvolupar en 20 anys. Es tracta, així, d’un complex unes 2,5 vegades menor en inversió i tres vegades més petit en superfície que el projecte madrileny.

De la Serna va destacar ahir, a la presentació del pla madrileny, que la superfície de sòls potencials és quatre vegades superior a la del projecte Madrid Nou Nord, denominat Operació Chamartín, i 10 vegades a la del madrileny parc del Retiro. Precisament, el mateix símil que va utilitzar a la presentació del complex barceloní: «És el principal projecte de desenvolupament urbanístic a nivell europeu i implica una superfície equivalent a 1,5 vegades la de l’Operació Chamartín», va comentar davant dels empresaris reunits a la Llotja de Mar de Barcelona.

DISSENY FLEXIBLE / El pla anunciat per Foment –realitzat sota un disseny flexible, capaç d’atraure inversió privada– fomentarà la «competitivitat econòmica», destaca, amb l’objectiu d’oferir l’oportunitat per al desenvolupament d’activitats d’alt valor afegit i innovació per a la regió de Madrid. De la Serna va assenyalar que el projecte permetrà, així mateix, diversificar el paper de l’aeroport com a motor econòmic i de servei al ciutadà.

El pla preveu quatre usos de sòl diferenciats: pol logístic, activitats aeronàutiques, airport city i centre d’oci i activitat comercial, com també un espai per a usos complementaris d’aquests mateixos que es desenvoluparan quan sigui necessari. «L’èxit d’aquest sòl està assegurat perquè les condicions són immillorables», va considerar el ministre abans d’avançar que ja estan «formalitzant manifestacions d’interès» de diverses empreses.

Notícies relacionades

El ministre va aclarir que són sòls propietat d’Aena que es posen en explotació perquè s’hi incorporin inversors privats. La tramitació urbanística serà més àgil que l’ordinària, a l’afectar diversos municipis i haver-hi parcel·les que ja tenen la consideració de solars amb la urbanització disponible per poder albergar empreses.

Aena encarregarà a un assessor financer el disseny de l’estructura societària, mentre que l’any 2019 s’hauran constituït els mitjans perquè la iniciativa privada comenci els projectes.