SEGURETAT SOCIAL

El Pacte de Toledo proposarà pujar les pensions amb l'IPC i altres factors

Els grups parlamentaris deixen la porta oberta perquè la taula de diàleg social afegeixi criteris com el PIB, productivitat i salaris

GRA062 GIJÓN (ASTURIAS), 30/09/2017.- Catorce pensionistas pertenecientes a los sindicatos UGT y CCOO de Asturias han iniciado hoy en Gijón una de las marchas a pie hasta Madrid en defensa de unas pensiones dignas, acompañados por dirigentes políticos y sindicales y decenas de personas. EFE/Juan González

GRA062 GIJÓN (ASTURIAS), 30/09/2017.- Catorce pensionistas pertenecientes a los sindicatos UGT y CCOO de Asturias han iniciado hoy en Gijón una de las marchas a pie hasta Madrid en defensa de unas pensiones dignas, acompañados por dirigentes políticos y sindicales y decenas de personas. EFE/Juan González / Juan González (EFE)

1
Es llegeix en minuts

La Comissió del Pacte de Toledo proposarà que s'estableixi una nova fórmula per revaloritzar les pensions on el IPC sigui un element "troncal" i deixar la porta oberta a fer que la Mesa del Diàleg Social pugui afegir altres paràmetres com salaris, productivitat o el creixement del PIB.

Fonts parlamentàries han assenyalat a Efe que els portaveus del Pacte de Toledo han acordat redactar una nova recomanació segona que instaria a fer que se substitueixi l'actual Índex de Revalorització de les Pensions (IRP) per un altre mecanisme en què la inflació sigui fonamental. Des de la reforma del 2014, les pensions pugen un mínim del 0,25% a causa del dèficit de la Seguretat Social i al fet que ja no es té en compte la inflació, cosa que ha generat una onada de protestes socials.

Les mateixes fonts han incidit que s'ha arribat a un consens perquè la recomanació segona del Pacte de Toledo garanteixi que no hi haurà pèrdua de poder adquisitiu. Els diputats s'han mostrat partidaris que la Mesa del Diàleg Social, composta per Govern, patronal i sindicats, puguin incloure en la revalorització anual de les pensions nous elements que també les vinculin al creixement dels salaris o al de l'economia. No obstant, els acords del Diàleg Social haurien de ser ratificats al Congrés. 

Efectes generals

Fonts socialistes han explicat que en la recomanació sobre la revalorització no hi ha d'haver distinció entre pensions, siguin mínimes, contributives o no.

Notícies relacionades

Fonts de Ciutadans han dit que la seva formació és partidària d'un nou mecanisme perquè l'actual IRP és "molt agressiu" i ha provocat pèrdua de poder adquisitiu als pensionistes, encara que insisteixen que la redacció de la nova recomanació ha de ser prou oberta com perquè qualsevol Govern la pugui portar a terme.

A més, Ciutadans supedita el seu suport final a aquesta recomanació al fet que el conjunt de recomanacions (22 en total) garanteixin l'equilibri del sistema de pensions.