PROMOCIÓ ECONÒMICA

Collboni reclama recuperar l'"esperit metropolità"

El dirigent socialista proposa coordinar l'actuació de l'AMB, el port, l'aeroport, la Fira i el Consorci de la Zona Franca

zentauroepp42996048 collboni cambra180419180404

zentauroepp42996048 collboni cambra180419180404 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

«Barcelona serà metropolitana o no serà». Amb aquesta contundència es va expressar ahir el president del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Barcelona i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Jaume Collboni, com a resum de la seva intervenció al Dinar Cambra, organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona.

El motiu de la intervenció de Collboni era la presentació de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de Barcelona com un nou instrument de l’AMB per realitzar una projecció econòmica internacional conjunta dels 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. Però el seu discurs va ser un cant a una ampliació del concepte de la Barcelona ciutat a la «metropolitana». 

El regidor socialista es va remetre a l’època de Pasqual Maragall com a alcalde de la capital catalana per recordar l’interès d’aquella generació de crear l’«esperit metropolità», amb la Corporació Metropolitana de Barcelona (CMB), que Jordi Pujol, quan era president de la Generalitat, va desmantellar amb l’argument de fons que s’estava convertint en un contrapoder del Govern.

Per Collboni, l’Àrea Metropolitana de Barcelona hauria de servir per «desenterrar l’esperit de la CMB», però ampliant tant el poder polític d’aquest organisme com el seu àmbit territorial «fins a incloure els dos Vallès», fet que crearia un àmbit d’actuació conjunta que inclouria més de quatre milions de persones.  Segons el dirigent socialista, aquest tipus de ciutat molt més àmplia que l’actual és necessària perquè els problemes i les solucions també tenen un àmbit metropolità.

Notícies relacionades

Collboni va apostar per reforçar el paper polític de l’AMB i el lideratge per part del consell d’alcaldes. Va afegir que una de les peces bàsiques per aconseguir una arrencada econòmica d’aquesta gran metròpolis passa per la coordinació de l’AMB, el Port de Barcelona, l’aeroport, el Consorci de la Zona Franca i la Fira de Barcelona. Aquesta aliança seria un magnífic estímul per captar inversions cap a Barcelona, va recalcar.

Entre altres bondats d’aquesta resurrecció metropolitana, Collboni va destacar que podria ser una oportunitat o un canal per crear nous ponts i consensos que serveixin per superar el debat polític centrat només en l’aspecte nacional. I ja posat en el seu paper de candidat virtual a l’alcaldia de Barcelona, no va deixar passar l’ocasió per reclamar que es noti la veu i un paper de lideratge de la ciutat en aquest debat. «La falta d’un projecte fort i cohesionat de ciutat és un caldo de cultiu de tot tipus de populismes», va sentenciar.