comptes públics

L'FMI eleva al 2,5% la previsió de dèficit d'Espanya per al 2018

Recomana una reducció de mig punt del dèficit estructural primari

L'organisme alerta del risc de crisi per l'escalada global de deute

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Un dia després de presentar unes perspectives econòmiques de creixement per a Espanya el 2018 millors que les que considera el Govern de Mariano Rajoy, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha fet públics càlculs sobre el dèficit més dolents que els de Madrid. En concret, en l'informe Monitor fiscal, llançat aquest dimecres a Washington, l'organisme internacional estima que el dèficit espanyol aquest any arribarà al 2,5% del PIB. El Govern, en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat, l'havia situat en el 2,2%.

L'organisme, a més, apunta a la falta d'un pla concret del Govern per resoldre el problema. "Les autoritats espanyoles preveuen una consolidació gradual a través de la contenció de la despesa per portar el dèficit al 0,5% del PIB el 2020, tot i que encara no s'ha establert un pla fiscal a mitjà termini amb mesures concretes", es llegeix a l'informe.

Notícies relacionades

A Espanya l'afecta especialment l'alerta que l'FMI ha llançat aquest dimecres per l'escalada global de deute. L'endeutament públic espanyol arriba al 98,4% del PIB i l'FMI calcula que, tot i anar baixant gradualment, encara serà del 96,7% el 2018 i de 95,1% el 2019.

Reforçar l'IVA

L'organisme que dirigeix Christine Lagarde reconeix que el moment de creixement econòmic segueix sent fort a Espanya i veu “recomanable” que aquest any es realitzi una consolidació del balanç primari estructural de mig punt del PIB. Segons l'FMI, hi ha espai per a mesures sobretot per la banda dels ingressos. I en l'informe se suggereix, per exemple, més recaptació per IVA. En concret, s'assenyala que tant a Espanya com a Itàlia i el Regne Unit hi ha espai per reformar l'impost i millorar la seva capacitat de recaptació, una cosa que segons l'organisme “eliminaria distorsions econòmiques”.