per l'alça dels aliments

Els preus van pujar fins a l'1,2% interanual al març

cmontanyes42600640 turistas180321190754 / JORDI COTRINA

cmontanyes42600640 turistas180321190754
jjubierre37799765 barcelona 24 03 17 recorrido por  los diferentes pabellones 170324165305

/

1
Es llegeix en minuts

La taxa interanual anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) al mes de març va ser de l'1,2%, una dècima superior a la registrada el mes anterior. Així ho ha confirmat aquest divendres l'INE, que situa la taxa de variació mensual en el 0,1%. Els grups amb més influència positiva en l'augment de la taxa anual van ser aliments i begudes no alcohòliques, la taxa dels quals es va incrementar cinc dècimes i se situa en l'1,4%; transport, amb una variació anual de l'1,4%, tres dècimes per sobre de la del mes anterior; oci i cultura, que augmenta la seva taxa quatre dècimes, fins a l'1%, i hotels, cafès i restaurants, que presenta una variació del 2,2%, una dècima superior a la del mes anterior.

L'únic grup amb influència deflacionista que destaca va ser la vivenda, amb una taxa que baixa quatre dècimes i se situa en l'1%, perquè els preus de l'electricitat baixen aquest mes més que el març del 2017. També hi influeix, tot i que menys, la baixada dels preus del gas, que van pujar l'any passat.

S'ha de ressenyar, a més, encara que en sentit contrari, l'increment dels preus del gasoil per a calefacció, davant la disminució del 2017.

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) augmenta una dècima, fins a l'1,2%, amb la qual cosa continua igual que la de l'IPC general.

Notícies relacionades

L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) situa la seva taxa anual en l'1,3%, amb la qual cosa s'incrementa una dècima respecte al mes de febrer. D'altra banda, al mes de març la taxa de variació anual de l'IPC a Impostos Constants (IPC-IC) se situa en l'1,2%, igual que la registrada per l'IPC general. Així mateix, l'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual de l'1,3%, la mateixa que la de l'IPCH. La taxa anual de l'IPC va augmentar en la majoria de comunitats autònomes al març respecte al febrer. Els principals increments es produeixen a Múrcia, Extremadura i la Comunitat de Madrid, amb una pujada de tres dècimes en totes elles. Per la seva part, les Canàries és l'única comunitat on baixa la seva taxa anual, amb un descens de dues dècimes.

 

Temes:

IPC