mobilitzacions

Els pensionistes tornen a sortir al carrer per reclamar pujades més grans

A Catalunya, les protestes seran dissabte i a la resta d'Espanya, la majoria diumenge

2
Es llegeix en minuts

Els pensionistes van tornar ahir a sortir al carrer a Cata-lunya per exigir unes pensions dignes i mantenir viva la crida de les protestes de les últimes setmanes. Malgrat la pluja, unes 2.000 persones a Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana, van participar en la manifestació convocada pels sindicats amb més representació, CCOO i UGT, així com per la Plataforma Unitària de la Gent Gran. Les pensions són la principal preocupació ciutadana a Espanya, com mostren les últimes dades del CIS publicats aquesta setmana.

Les manifestacions van ser convocades a les quatre capitals catalanes, així com a Manresa, Vic i Vilanova i la Geltrú. Els sindicats majoritaris exigeixen unes pensions dignes i la seva revalorització d’acord amb l’evolució de l’índex de preus de consum (IPC), de manera que defensen la necessitat de derogar les últimes reformes laborals i la de les pensions per garantir la viabilitat de l’actual Estat del benestar. 

A Barcelona, la protesta va començar a la plaça d’Urquinaona i va acabar davant la seu de Correus, al final de la Via Laietana, a la plaça d’Antonio López. Els paraigües, les cassolades intermitents i el nodrit volum de banderes republicanes van marcar la marxa en un dia rúfol en què es complien 87 anys de la proclamació de la Segona República espanyola.

Cartells assenyalant l’Executiu de Mariano Rajoy amb frases com «els dones als bancs i a les autopistes el que els prens als pensionistes» i consignes de la mena «pensions dignes i treball de qualitat» van ser corejades pels assistents d’una manifestació que va congregar força menys persones que les 30.000 de la marxa del 17 de març.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, va acusar el PP de ser «el perill del sistema públic de pensions» perquè vol privatitzar el que és, segons ell, la vertebració de l’Estat del benestar. En declaracions a la premsa abans de la manifestació, va considerar que la pujada proposada «és una trampa» perquè el que pretén és desmobilitzar les classes populars i des dels Pressupostos fer un préstec a la caixa de la Seguretat Social per apujar les pensions mínimes.

Notícies relacionades

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va assegurar que el problema de les pensions no és la demografia, sinó la reforma laboral i les polítiques del PP que, en la seva opinió, fan que hi hagi menys ingressos quan hi ha més gent treballant. 

Qüestió de mínims

Ros va subratllar que l’increment dels Pressupostos no serveix de res i que «la pensió mínima a Catalunya ha de ser de 1.000 euros mensuals». Els sindicats consideren que les millores de les pensions mínimes previstes als Pressupostos, que pujaran entre l’1% i el 3%, i les de viudetat, que veuran augmentades un parell de punts les seves bases reguladores, són una «almoina» per als pensionistes i en realitat afecten una part molt petita d’aquest col·lectiu. H