balanç 2017

La banca preveu una caiguda de les demandes dels clients

L'AEB evita defensar una pujada salarial però demana millores per als joves

banca

banca / J.M. Prats

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Polèmiques com les de les clàusules terra o les despeses hipotecàries han deteriorat notablement la imatge de la banca en l’última dècada. Però el sector creu que està a punt de girar full i que l’alça que des de fa anys experimenten els seus conflictes legals amb la clientela es reverteixi. «No ens sembla que hagi de seguir en el temps», va assegurar ahir José María Roldán, president de la patronal dels bancs (AEB).

El directiu va reconèixer que el risc que els bancs pateixin pèrdues per aquestes disputes legals ha pujat de forma «significativa» en els últims anys, sobretot per les hipoteques. També es va declarar «sorprès» perquè aquesta litigiositat s’hagi encarrilat mitjançant demandes col·lectives, com és tradicional als EUA, una cosa per a la qual ni el sector ni la justícia estaven «preparats», fet que ha provocat una «sobrecàrrega dels jutjats». 

En qualsevol cas, es va mostrar convençut que «anirà a menys». En aquesta línia, va treure importància a l’increment de les reclamacions de clients davant el Banc d’Espanya del 2017: es tracta de «problemes particulars» amb un pes relatiu petit en relació amb la cartera total de préstecs. «Tenim la confiança dels nostres clients i volem millorar-la», va afirmar abans de defensar que els pronunciaments del Banc d’Espanya sobre el tema no poden ser vinculants per temes legals. Per això, va apostar per avançar cap a un sistema d’arbitratge amb uns laudes que siguin acceptats per les parts.

El líder patronal també va admetre que Espanya ha de ser capaç de «millorar» la capacitat adquisitiva dels joves que s’incorporen al mercat laboral, però fent-ho compatible amb guanys de competitivitat que permetin reduir el dèficit exterior. D’aquesta forma, va evitar advocar obertament per una pujada general dels salaris. El debat ha de centrar-se, va sostenir el directiu de l’AEB, en com aconseguir que la recuperació sigui «més inclusiva i no hi hagi un problema de diferències generacionals inacceptables». 

Notícies relacionades

Després de ser elegit per l’assemblea de l’AEB per a un segon mandat, Roldán va obrir la porta a una fusió en els pròxims quatre anys amb la patronal de les caixes, la CECA, presidida per Isidre Fainé. També va demanar al Govern que miri de «maximitzar la recuperació» d’ajudes a Bankia, encara que va admetre que «no és fàcil aconseguir-ho», al mateix temps que ha demanat a Europa més transparència sobre la resolució del Popular, encara que aquesta nova pugui ser «plena».

Així mateix, Roldán va assegurar que els bancs estan «més ben preparats» per protegir la privacitat dels seus clients que altres empreses d’altres sectors, perquè estan acostumats a una regulació i supervisió «molt intensa». Davant això, va criticar molt directament gegants tecnològics com Facebook, que «s’ofeguen quan han de lidiar» amb la regulació. 

Temes:

Bancs Joves