renda 2017

La web de l'Agència Tributària es col·lapsa el primer dia de campanya

En anteriors exercicis també va registrar problemes per l'entrada puntual i massiva de contribuents

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A 700 declaracions per minut. A aquest ritme va començar ahir a la web de l’Agència Tributària la tramitació de declaracions de la renda 2017 el primer dia de campanya. L’any passat, en les mateixes dates, la cadència era d’unes 600 per minut. L’allau de contribuents, més de 275.000 peticions en les primeres hores, ha provocat alguna disfunció a la web, que després s’ha solucionat, igual que en la campanya passada.   

Hisenda calcula que hi haurà uns 217.000 declarants més de l’IRPF en la campanya que va començar ahir. És un dels efectes de la millora de l’ocupació, que ja es va notar en la campanya passada i les dues anteriors, impulsada per la recuperació econòmica.

En total, l’Agència espera que la campanya compti amb un nivell sense precedents de 19,94 milions de declaracions, cosa que suposa un augment de l’1,1%, 16,65 milions dels quals seran individuals (+2%) i 3,29 milions conjuntes (-3,4%). Des del 2008, el nombre de declaracions es mou en el nivell dels 19 milions.

Menys devolucions

Tot plegat es traduirà també en més declaracions amb resultat a pagar i menys amb dret a devolució. L’Agència Tributària tornarà 9.468 milions d’euros a 13,77 milions de contribuents en la Campanya de Renta 2017, una xifra el 5,3% inferior en quantia retornada respecte a l’any anterior i el 2% inferior pel que fa a volum de declaracions. La mitjana per declaració és de 687,38 euros.

Pel que fa a les positives, seran 5.246.348, el 3%, per un total de 9.621 milions, el 5,9% més. La mitjana a liquidar seran 1.833,85 euros. En total, es registrarà un resultat net positiu en la campanya (més ingressos que devolucions) de 153 milions d’euros, enfront del negatiu de 823 milions de l’any passat.

La Campanya de la Renda 2017  va començar ahir per a la presentació telemàtica i per telèfon, mentre que des del 8 de maig es podrà sol·licitar amb cita prèvia per a l’atenció presencial en oficines, que començarà el 10 de maig. Es tracta de la campanya més tecnològica de totes les que s’han portat a terme fins ara.

Notícies relacionades

Les principals novetats són la nova aplicació mòbil de l’Agència Tributària, que es pot descarregar des del 15 de març als markets  i la sol·licitud de la cita prèvia per al pla Li truquem, pel qual Hisenda trucarà als contribuents i els confeccionarà la declaració per telèfon.

Diversos assessors fiscals i el sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha, alerten que l’ús de la nova app pot fer augmentar les declaracions que continguin errors. Al final, com passa amb els esborranys, el responsable del contingut és la persona que el firma.