comerç internacional

La Xina imposa des d'avui aranzels del 15% al 25% a 128 productes dels EUA

L'increment de mesures proteccionistes pot afectar el creixement econòmic mundial

1
Es llegeix en minuts

La Xina ha començat a aplicar aquest dilluns aranzels d'entre el 15% i el 25% a una llista de 128 productes dels EUA com a represàlia a la imposició de tarifes a l'acer i l'alumini xinesos anunciada per la Casa Blanca, segons ha confirmat el Ministeri de Comerç xinès. La mesura suposa un precedent que podria elevar les traves al comerç internacional a escala mundial. 

Concretament, les autoritats xineses han decidit suspendre des d'aquest dilluns els acords de reducció de gravàmens i passaran a gravar amb un aranzel del 15% un total de 120 productes nord-americans, incloent-hi les fruites, mentre que aplicarà un aranzel del 25% a vuit productes, incloent-hi el porc i productes relacionats.

Un portaveu del Ministeri de Comerç de la Xina ha assenyalat que Pequín considera que l'adopció per part dels EUA de mesures contra les importacions d'acer i alumini representa un abús de la clàusula d'excepció de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) al tenir com a objectiu únicament una sèrie de països "violant greument el principi de no discriminació que és la pedra angular del sistema multilateral de comerç".

Notícies relacionades

D'aquesta manera, el Ministeri xinès va indicar que el 26 de març va remetre una sol·licitud de compensacions als EUA a la qual les autoritats nord-americanes no van donar resposta. Després d'això, el 29 de març la Xina va informar l'OMC sobre la seva decisió de suspendre concessions i imposar aranzels sobre determinats productes importats des dels EUA amb l'objectiu d'equilibrar l'efecte de les mesures aplicades pels EUA sobre productes xinesos.

"La suspensió de part de les seves obligacions és el legítim dret de la Xina com a membre de l'OMC", va indicar el Ministeri de Comerç de la Xina, expressant la seva confiança que els EUA "retiraran les mesures que contravenen les normes de l'OMC tan aviat com sigui possible perquè el comerç entre la Xina i els EUA torni a la normalitat". "Com les dues principals economies mundials, la cooperació entre la Xina i els EUA és l'única opció correcta", va indicar el Ministeri xinès, subratllant que les dues parts han de resoldre els seus problemes mitjançant el diàleg i la negociació.