informe de transició energètica

Els experts proposen encarir el gasoil el 28% per abaixar l'electricitat el 7%

El comitè assessor del Govern destaca els avantatges d'ampliar la vida útil de les centrals nuclears

També proposa estendre el bo social a tots els subministraments energètics a càrrec dels pressupostos

jc13614

jc13614 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Una revolució fiscal per lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta és la principal recomanació del comitè d’experts al qual el Govern va encarregar el juliol passat que analitzés els diferents escenaris per complir els compromisos mediambientals europeus i globals d’Espanya. La seva principal aposta és anar cap a un sistema impositiu que fomenti l’ús de l’electricitat, amb més pes dels vehicles amb aquesta font de subministrament i altres d’alternatius, davant els derivats del petroli i en què es pagui més com més es contamini. Això suposaria un encariment del gasoil del 28,6%, de la gasolina de l’1,8% i del gas natural del 5,8%, mentre que l’electricitat s’abaratiria el 6,8%. 

Els experts defensen treure 10.800 milions d’euros dels costos que es paguen amb la tarifa elèctriques (3.000 milions de deute, 7.000 milions de primes a les renovables i 800 milions de finançament dels sistemes elèctrics de les illes) per passar a pagar-los amb els Pressupostos de l’Estat. Per compensar-ho, advoquen per alces fiscals que tindrien els efectes esmentats en els preus, incloent-hi una alça de l’IVA d’entre 1,1 i 1,3 punts. S’hauria de fer compatible, assenyalen, amb evitar deslocalitzacions d’indústries, efectes negatius en agricultors i transportistes, i variacions en la pressió i recaptació fiscal.

IMPOSICIÓ MEDIAMBIENTAL / Fonts del Ministeri d’Energia van defensar ahir que «sembla lògic avançar gradualment» cap a aquest tipus d’imposició mediambiental, però van negar que les propostes s’aprovin ben aviat. Les mesures, van sostenir, són «un punt de partida interessant per al debat polític», però també «molt agressives». Si són «viables i desitjables», va recordar, li correspon determinar-ho al Govern i el Parlament, que han de valorar altres aspectes com el seu impacte econòmic o en el finançament autonòmic.

El comitè –nomenat per l’Executiu, els grups parlamentaris, els sindicats i la patronal– també recomana estendre el bo social elèctric per a consumidors vulnerables al conjunt dels subministraments energètics de les llars, però finançant-lo amb els Pressupostos Generals de l’Estat i no, com fins ara, amb les empreses. També demana evitar el tall de subministrament de tots els consumidors energètics vulnerables (i no només als severs), sempre que es faci de manera que es previnguin comportaments oportunistes.

Així mateix, destaca que els consumidors estan subvencionant amb la tarifa implícitament els autoconsumidors (llars amb plaques solars, bàsicament), ja que aquests no paguen per connectar-se a la xarxa elèctrica tot i que se’n beneficien (bolquen la seva energia sobrant i en reben quan la seva producció no és suficient). Per això, proposen que aquest cost l’assumeixin també els pressupostos o, fins que això passi, s’apliqui un càrrec transitori a l’autoconsum.

VIDA ÚTIL DE LES NUCLEARS / L’informe també destaca que allargar la vida útil de les nuclears dels 40 anys que moltes estan a punt de complir a 50 evitaria que l’empresa pública Enresa es veiés sense fons per desmantellar les centrals i gestionar els residus, que les emissions de CO2 es dupliquessin, i que la llum s’apugés el 20% (entre 2.000 i 3.200 milions anuals).

Amb el seu tancament als 40 anys la quota de les renovables en la producció elèctrica només pujaria del 29,7% al 30,6%. Les fonts d’Energia van admetre que l’allargament de la vida és l’opció que els «agradaria» aplicar.

Els experts preveuen que l’aportació de les renovables pugi molt en els pròxims anys, però veuen difícil que el seu pes en el mix energètic superi el 30% a mitjà termini. El gas natural tindrà al seu parer un paper important fins al 2030, però per al 2050 la generació elèctrica dependrà de les instal·lacions eòliques, fotovoltaiques, hidràuliques i l’emmagatzematge. El carbó desapareixerà de la producció si es confirma que, com esperen, el cost d’emetre CO2 es dispari en els pròxims anys.

Notícies relacionades

PEL BON CAMÍ / El comitè d’experts sosté que Espanya va ben encaminada per complir els seus compromisos amb Europa en matèria de reducció d’emissions i d’eficiència energètica, però no tant d’increment de la producció renovable. 

Per això, és fonamental abordar urgentment la reforma de la fiscalitat ambiental en el sector energètic i la reforma dels peatges d’accés, de manera que els agents econòmics «responguin als senyals de preu correctes que permetin l’electrificació de l’economia», sosté el seu president, Jorge Sanz, en una nota.