cita anual amb el fisc

Comença la campanya de la renda més tecnològica

Hisenda introdueix una nova 'app' i un pla mitjançant el qual truquen al contribuent per fer-li la declaració

El període de presentació comença dimecres que ve 4 d'abril i durarà fins al 2 de juliol

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona.

Oficina central de la Agencia Tributaria, en la plaza de Letamendi de Barcelona. / QUM ROSER

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La campanya de la renda més tecnològica comença aquest dimecres, 4 d’abril. És la segona campanya consecutiva sense el programa d’assistència Pare, nascut el 1988, i amb la generalització per a la majoria dels contribuents del sistema Renda Web.

I a tot això s’hi suma ara una nova app des de la qual es poden fer les declaracions més senzilles de l’impost des de dispositius mòbils amb un sol clic. Hisenda calcula que almenys 4.850.000 contribuents se’n podran beneficiar. Així mateix, s’estrena el programa Li truquem, mitjançant el qual l’Agència Tributària dona cita telefònica en franges de 15 minuts per elaborar la declaració per aquesta via, que s’afegeix a d’altres ja existents, com la petició de cita prèvia per tenir hora a les oficines d’Hisenda.

 

La de la renda del 2017 és una campanya sense grans novetats, però pot ser l’antesala de la pròxima, en què, si s’aproven definitivament els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest exercici, l’IRPF pot tornar a baixar, com a mínim per als pensionistes, però també per a aquelles persones amb rendes baixes i mitjanes.

La presentació de declaracions es podrà fer a partir de dimecres i fins al dilluns 2 de juliol, tant per a les que tenen dret a devolució, que solen ser al voltant de tres de cada quatre, com per a les que resulten a pagar. En total, l’Agència Tributària espera gestionar en aquests mesos més de 19 milions de declaracions, una quantitat al voltant de la qual es mou des del 2008.

En la campanya de la renda del 2017, es produeix un canvi relacionat amb el mínim familiar per descendents a través d’una modificació del reglament de l’IRPF. S’assimila aquest avantatge als que tinguin atribuïda la guarda i custòdia de menors per resolució judicial. D’aquesta manera, es dona resposta a aquelles situacions en què, en l’actualitat, per violència sexista o qualsevol altre motiu, un jutge atribueix la guarda i custòdia d’un menor a un tercer. El canvi permet en aquests casos que, per raons de justícia tributària i adequació del gravamen a la capacitat econòmica del contribuent, aquest últim tingui dret al mínim per descendents respecte d’aquest menor.

Al seu torn, el saldo negatiu dels rendiments de capital mobiliari de la base imposable es podrà compensar amb el saldo positiu dels guanys i pèrdues patrimonials obtingut en el mateix període, amb el límit del 20% d’aquest saldo positiu, en comptes del 15% que era fins ara. De la mateixa manera es podrà fer amb el saldo negatiu dels guanys i pèrdues patrimonials. La mateixa compensació i amb el mateix límit conjunt es podrà efectuar amb els saldos negatius dels rendiments de capital mobiliari i dels guanys i pèrdues patrimonials de la base imposable de l’estalvi dels exercicis del 2015 i del 2016 pendents de compensar a 1 de gener del 2017. .

¿Quines dates s'han de tenir en compte?

Aquest dimecres, 4 d’abril, és el dia a partir del qual es pot presentar la declaració de renda, demanar cita prèvia o trucar per sol·licitar que l’hi confeccionin. També es pot recórrer directament a Renda Web i elaborar-la en temps real. El 8 de maig és la data a partir de la qual podrà demanar cita prèvia perquè li facin la declaració en una oficina de l’Agència Tributària a partir del 10 de maig. El 27 de juny és l’últim dia per a les declaracions que resultin a pagar i vulguin domiciliar l’ingrés, i dos dies després, el 29, l’últim per demanar cita prèvia. El 2 de juliol és la data en què finalitza la campanya.

¿Per a què és la nova ¿app¿?

La nova app de l’Agència Tributària –que es pot descarregar per a iOS i Android a través de les botigues d’Apple i Google, respectivament– es pot emplenar potencialment en més de 44 milions de dispositius mòbils (sense incloure les tauletes).Per al seu ús necessitarà o bé el número de referència (s’obté mitjançant la casella 450 de la declaració de l’any anterior), o bé la clau PIN (clau de validesa limitada en el temps i que es pot renovar cada vegada que necessitem; és un codi elegit per l’usuari i un PIN comunicat al telèfon mitjançant l’app Cl@ve PIN o amb un SMS), o mitjançant certificat electrònic.

Notícies relacionades

Aquesta aplicació permet presentar la declaració des de qualsevol dispositiu mòbil amb un sol clic. Al seu torn és una eina per obtenir el número de referència, visualitzar les dades fiscals i altres usos.

¿Vol que li truquin?

Per al cas de les declaracions més senzilles, també es posa en marxa el pla Li truquem, que va tenir en la campanya passada un antecedent mitjançant un pla pilot. Els contribuents amb aquesta mena de declaracions podran sol·licitar cita prèvia telefònica a partir del 4 d’abril, que es facilitarà en trams de 15 minuts, entre les 9.00 i les 20.30 hores, segons la disponibilitat de l’usuari. Aquest haurà de tenir a disposició la informació necessària perquè li facin al renda per telèfon. Es poden acollir a aquesta modalitat si compten amb rendiments del treball de fins a 65.000 euros anuals com a màxim, del capital mobiliari amb un límit de 15.000 euros, un màxim d’un immoble llogat i la majoria de guanys patrimonials.