Espai Democràcia i Convivència

CCOO i la UGT de Catalunya insten a la defensa de les institucions catalanes

Els sindicats reclamen a Torrent que faciliti la creació urgent d'un Govern que afronti els reptes socials i econòmics

CCOO i la UGT de Catalunya insten a la defensa de les institucions catalanes

Quique García (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Els sindicats volen contribuir a la reconstrucció institucional de Catalunya, després de l'aplicació de l'article 155 i l'amenaça de desestabilització política que suposa la detenció de representants polítics, inclosa la de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Els secretaris generals de CCOO i la UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, van iniciar dilluns els primers passos en aquesta direcció amb una reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, en què van instar a la creació "d'espais unitaris i inclusius" en defensa de les institucions catalanes. Concretament, Pacheco i Ros van instar que Torrent "faciliti el treball parlamentari per a la creació d'un Govern efectiu que es torni a encarregar dels reptes socials i econòmics catalans i que permeti la desactivació de l'article 155".

De manera paral·lela a aquestes demandes, els sindicats presenten aquest dimarts l'Espai Democràcia i Convivència, que pretén aglutinar, amb un esperit similar al de la Taula per la Democràcia, les entitats socials "que defensen les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats fonamentals de la ciutadania".

Els sindicats CCOO i la UGT de Catalunya, l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, l'ANC, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, Òmnium Cultural, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global formen part del grup impulsor d'aquest espai.

Transversalitat política

L'objectiu d'aquest fòrum d'acció social és aconseguir un espai d'expressió política en què no participin partits polítics però que sigui capaç de mobilitzar la població des de la màxima transversalitat política. 

La Taula per la Democràcia va ser especialment activa a l'hora de condemnar les càrregues policials de l'1-O i rebutjar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però després de les eleccions del 21 de desembre la seva activitat es va anar apagant. Després d'uns mesos de contactes entre els impulsors de la Taula per la Democràcia, la nova iniciativa pretén heretar aquesta capacitat de mobilització. 

Notícies relacionades

Els secretaris generals de CCOO i la UGT catalana, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament; el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri; el seu homòleg de l'ANC, Pep Cruanyes; el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya, Tono Albareda, o bé el president de la Confavc, Jordi Giró, encapçalen la iniciativa. 

Pacheco va assenyalar a Torrent el caràcter d'excepcionalitat de la situació actual, que fa necessari prendre la iniciativa en la construcció d'un espai de diàleg conjunt entre partits, sindicats, patronals i altres organitzacions de la societat civil. Per la seva part, Ros va demanar que s'impulsi un marc institucional en què tothom tingui cabuda, independentment del que haguessin votat en les eleccions passades, i que aquesta resposta s'assembli a la que es va produir després de la sentència del Tribunal Suprem per l'Estatut de Catalunya.