Evolució de l'estalvi

Els estalviadors es passen al risc a la recerca de rendiment per als seus diners

Els fons amb alta proporció de renda variable són els que més van augmentar el seu patrimoni durant el 2017

La inestabilitat borsària del 2018 no ha fet desistir els inversors de les posicions menys conservadores

Els estalviadors es passen al risc a la recerca de rendiment per als seus diners

Juan Carlos Hidalgo (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Fins no fa gaire temps el Tresor espanyol encara anunciava els seus valors amb la intenció que els particulars hi invertissin. Ara no tindria gaire sentit que la financera pública fes ostentació de lletres o obligacions amb interessos negatius en què els ciutadans dipositessin els seus estalvis. Entre una situació i l'altra es produeix una acusada baixada dels tipus d'interès que ha acabat implantant un nou paradigma en la inversió a Espanya: el risc -tauler de joc dels inversors, professionals i no professionals- ha deixat de ser una opció prohibida per als estalviadors conservadors.

Hi ha dues categories dels fons d'inversió que gestiona el sistema financer espanyol, i la seva evolució explica de forma abreujada el gir que ha fet aquesta indústria els últims anys. Els fons globals, aquells en què el gestor decideix la cartera en cada moment i que solen tenir una proporció de renda variable alta, tenien un patrimoni de 4.764 milions d'euros el 2013, però van tancar el 2017 amb un volum de 35.374 milions. S'han multiplicat per 8,5 vegades. Per contra, els fons garantits de renda fixa -que preserven el capital i associen la seva rendibilitat al deute públic- van arribar al principi de la recuperació amb un patrimoni de 31.844 milions, però van tancar el 2017 amb un volum de 5,51 milions, gairebé sis vegades menys. 

Els experts diuen que l'actual situació del mercat d'inversió és conseqüència del quantitative easing, la política de tipus d'interès negatius, acompanyada per la facilitat de crèdit dels bancs centrals. "Aquesta situació ha tingut una gran pressió sobre el compte de resultats dels bancs, que no es pot resistir a perpetuïtat, així que han hagut de donar opcions als seus clients per activar el negoci", explica Cirus Andreu, director general adjunt de Banc Sabadell, responsable de gestió d'actius.

Estadístiques del mercat

El recorregut per l'evolució del principal instrument d'estalvi/inversió d'aquest país -amb un rècord de 262.876 milions d'euros invertits al tancar l'any passat, bastant per sobre dels màxims del 2006 (254.322 milions)- mostra el canvi de mentalitat de les posicions conservadores. Es veu en les estadístiques d'Inverco, però també en la pràctica diària dels gestors. "CaixaBank té un volum d'inversió més gran en instruments de renda variable que la majoria de les gestores. De fet s'ha produït un transvasament de fons de renda fixa a fons de renda variable aquests últims anys", explica Víctor Allende, director executiu de Banca Privada d'aquesta entitat financera.   

I en certa mesura, és perquè també a Catalunya la diversificació de la inversió és més gran. "Si ho mirem en actitud davant el risc també veiem que si agafem la tipologia de fons amb més exposició als mercats -mixtos, globals, renda variable i retorn absolut- també aquesta tipologia és més gran a Catalunya que en el conjunt del sistema", detalla David Vallmitjana, responsable comercial de la gestora de fons del BBVA. "Aquestes quatre tipologies de fons a Catalunya representen el 74% del patrimoni que gestionem, mentre que a nivell de banc el percentatge és molt menor", afegeix.

Pes de Catalunya

"Aquest any ja acumulem un 6% de creixement de subscripcions netes respecte de l'any passat, 1.940 milions a Catalunya, que representen gairebé un 43% de tot el que ha venut el banc en fons d'inversió. El pes que ha tingut Catalunya en la banca comercial del BBVA ha sigut espectacular", precisa Vallmitjana. No és casualitat que la primera entitat per volum de patrimoni en fons d'inversió sigui d'origen català: Caixabank acumulava 43.996 milions d'euros a finals del 2017, encara que és cert que va registrar un cert alentiment en el seu creixement perquè hi va haver sortides de determinats productes. "El 2016 vam créixer molt amb les dues modalitats del Fons Renda Euríbor, de manera que vam arribar a captar 5.000 milions, i durant el 2007 van aconseguir el seu objectiu de rendibilitat, amb el que recomanem a la sortida als clients", explica Allende.

Notícies relacionades

El Sabadell ha doblat el volum d'actius gestionats els últims cinc anys, fins a acostar-se als 20.000 milions d'euros i en aquesta evolució els fons de renda variable hi tenen molt a veure. A més, aquesta tendència s'ha mantingut en moments d'inestabilitat com els registrats aquest any. Al gener va pujar el mercat i va baixar al febrer: "¿Se n'han anat els estalviadors del risc? La resposta és no", comenta Andreu. "És molt indicatiu que el canvi de paradigma és real", afegeix.

                 

El fons amb més volum d'inversió el 2017

El <strong>Quality Conservador </strong>va ser el <strong>fons més venut en el mercat espanyol el 2017</strong>, amb gairebé 6.000 milions. No ha sigut dels més rendibles del mercat, però, per dirigir-se a un perfil <em>conservador</em>, una rendibilitat del 2,9% no està gens malament. Aquest fons, amb una altra composició de la cartera, es comercialitzada per a dos perfils de risc més; un de moderat, que va donar una rendibilitat del 6,4%, i un altre de decidit, amb guanys del 9,65%. No és només el producte que ha aconseguit més volum d'inversió el 2017. A més, ha permès que el banc que el comercialitza, el BBVA, s'hagi situat al capdavant pel que fa a captació d'inversió. Les subscripcions netes del 2017 van ser 4.357 milions d'euros, el 20,35% de tot el que capta el sistema de fons, i aquest any fins al febrer s'han captat 1.383 milions d'euros, el 20,40% del total del sistema.