Conflicte laboral

La vaga en Amazon paralitza les comandes a Madrid

Els sindicats xifren el seguiment al voltant del 98% al centre logístic de San Fernando de Henares

zentauroepp42597845 workers protest outside the main amazon logistics center whe180321110746 / Paul White

zentauroepp42597845 workers protest outside the main amazon logistics center whe180321110746
huelga

/

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La primera jornada de vaga dels treballadors d’Amazon a Espanya, al centre logístic de San Fernando de Henares (Madrid) es va saldar amb un seguiment massiu per part dels empleats, segons els sindicats. Amb el gran seguiment de la protesta, els treballadors van aconseguir paralitzar la distribució de comandes a Madrid, mentre l’empresa va insistir en la seva proposta de nou conveni, que segons els seus càlculs suposaria un augment sobre el seu salari base a partir de l’1 d’abril d’entre l’1,6% i el 5,6%.

Els sindicats van xifrar el seguiment en la primera de les dues jornades de vaga al centre logístic madrileny, que compta amb una plantilla del voltant de 2.000 treballadors entre fixos i temporals, en entre el 90% i el 98% dels treballadors. Segons CCOO, el seguiment va ser del 70% en el torn de nit i gairebé del 90% en el de matí. D’acord amb les mateixes fonts, en el torn de nit van anar a treballar uns 30 empleats dels 100 que haurien d’haver-ho fet, mentre que en el de matí van ser uns 50 de 400. El sindicat CGT, mentrestant, va qualificar d’«èxit total» la vaga, la primera que afronta Amazon a Espanya, i va elevar el seguiment al 98%.

L’empresa, per la seva part, es va negar a oferir dades de seguiment de la protesta, que està previst que es reprodueixi avui en condicions similars a les del primer dia. Els sindicats consideren que es va produir una paràlisi total de l’activitat en la distribució de comandes a la zona de Madrid. Els pocs camions que van sortir de San Fernando de Henares ho van fer buits, ja que no hi havia prou treballadors per preparar les comandes, segons van afirmar fonts sindicals.

La direcció d’Amazon, segons els sindicats, va reiterar la seva proposta d’abandonar el conveni propi d’empresa que regeix des del 2016 i passar a regular les condicions laborals a través del conveni provincial de logística de la Comunitat de Madrid. Segons els sindicats, Amazon no ofereix garanties d’increment salarial i pretén abaratir llocs d’especialista, amb la supressió de càrrecs i el repartiment de les seves tasques entre llocs de categoria inferior.

En canvi, Amazon va recalcar que la remuneració dels seus treballadors es troba en el «rang alt» del sector logístic i que inclou «un atractiu salari i un ampli paquet de beneficis», entre ells assegurança mèdica privada, pla de pensions d’empreses i assegurança de vida i accidents. A més a més, segons la companyia, tots els treballadors del centre de San Fernando de Henares rebran un augment del seu salari base a partir de l’1 d’abril que anirà de l’1,6 % al 5,6 % anual.

El director general d’Operacions d’Amazon a Espanya i Itàlia, Fred Pattje, va destacar en una nota que, «per atraure continuament els millors treballadors», l’empresa es compromet a «garantir» que la retribució que ofereixen sigui «sempre competitiva». Al mateix temps, va assegurar que «seguiran participant en un diàleg diari directe amb els seus treballadors i continuaran garantint les millors condicions laborals, un gran ambient de treball i oportunitats de carrera professional».

Els sindicats, mentrestant, van denunciar que aquest càlcul d’augment de sou és una «fal·làcia», ja que només seria aplicable als nous contractats, no als 1.100 treballadors fixos que actualment formen la plantilla de San Fernando de Henares, i que aquesta pujada únicament estaria vigent durant els primers sis mesos.

Els sindicats promotors de l’aturada, que va comptar amb un suport via votació del 75% de la plantilla fixa, van reiterar que assumir les condicions del conveni provincial implicaria per als treballadors perdre prestacions en els plusos de nocturnitat o d’hores extres. La seva reivindicació és la de mantenir-se amb el conveni propi actual i augmentar els salaris en l’1,5%, més la revalorització de l’IPC.

Fonts sindicals d’Amazon a Catalunya van assegurar que els treballadors del centre logístic que l’empresa té al Prat de Llobregat van treballar amb volums d’activitat «molt alts». Sospiten que aquest augment de l’activitat pretén compensar la falta que hi va haver al centre de Madrid per complir en la mesura del possible amb el compromís de les comandes.

Notícies relacionades

El centre del Prat no té representació sindical pròpia, atesa la seva recent obertura, el passat 4 d’octubre, i els treballadors no van organitzar cap acció de solidaritat amb la protesta de la plantilla d’Amazon a Madrid. No així altres centres d’Amazon a Europa, com a l’alemany de Bad Hersfeld, on, segons els sindicats, els treballadors, si bé no van realitzar aturades, van treballar a un ritme habitual per no assumir la possible activitat derivada de Madrid.

Amazon, mentrestant, no va voler facilitar dades sobre entregues o si la protesta va acabar afectant els usuaris dels seus serveis on line.