robatori de milions de dades personals

Amenaça de multa milionària i revés borsari a Facebook

El tècnic acusat de filtrar informació de 50 milions d'usuaris assegura que és el boc expiatori del gegant d'internet i de Cambridge Analytica

La informació de Facebook va ser utilitzada per al disseny d'un programa per influir en els votants i beneficiar el llavors candidat Donald Trump

L’escàndol de Facebook i Cambridge Analytica: Informació de 50 M d’usuaris utilitzada per a la victòria de Trump i el ’brexit’. / MIRIAM LAZÁRO

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Federal de Comerç dels EUA (FTC, per les seves sigles en anglès) ha obert una investigació a Facebook que li podria costar a la xarxa social una multa milionària, davant les sospites que va facilitar dades de 50 milions d'usuaris a una empresa vinculada a la campanya del president Donald Trump. La investigació es produeix després que el cap de setmana passat es revelés que l'empresa d'anàlisi de dades Cambridge Analytica havia tingut accés el 2014 a dades recopilades per l'empresa dirigida per Mark Zuckerberg, cosa que suposaria una clara violació de les condicions de confidencialitat de la companyia. Zuckerberg haurà de declarar. 

L'escàndol ha tingut conseqüències a la Borsa de Nova York, en què Facebook va tornar a baixar dimarts el 2,56%, després de la caiguda dilluns del 6,76%.

Defensa de Facebook

Davant les acusacions, el gegant tecnològic s'ha declarat "escandalitzat" i ha argumentat que tot plegat va passar perquè van ser enganyats per l'empresa britànica. "Tota l'empresa està escandalitzada perquè vam ser enganyats. Estem compromesos a enfortir enèrgicament les nostres polítiques per protegir la informació de la gent i farem els passos necessaris per aconseguir-ho", ha assenyalat l'empresa a través d'un comunicat distribuït als mitjans.

Boc expiatori

Mentrestant, el tècnic que va facilitar les dades a Cambridge Analytica, el psicòleg Aleksandr Kogan, es va encarregar d'afrontar la seva defensa esquitxant tant la firma britànica com Facebook, en declaracions a la BBC. Kogan va dir que estava "atordit" per les acusacions formulades contra ell, ja que se'l va informar que l'aplicació que aprofitava les dades de Facebook era completament legal: "Els esdeveniments de la setmana passada han sigut un xoc total, i el meu punt de vista és que bàsicament m'utilitzen com a boc expiatori tant per a Facebook com per a Cambridge Analytica quan  vam pensar que estàvem fent una cosa que era realment normal". "Cambridge Analytica ens va assegurar que tot era perfectament legal i estava dins dels termes del servei", va explicar Kogan a la BBC.

Afavorir Trump

El director executiu de la firma britànica, Alexander Nix, que va ser suspès dimarts, va ser gravat secretament en una investigació del Canal 4, dient que la companyia amb seu a Londres va dirigir la campanya digital de Donald Trump durant les eleccions nord-americanes del 2016.

Programa per influir

L'accés d'Analytica a les dades de Facebook hauria permès la utilització de dades privades de 50 milions d'usuaris per influir en l'opinió pública mitjançant el desenvolupament d'un programa informàtic destinat a predir les decisions dels votants per així influir en elles.

Mesures de control

Facebook i Google es van comprometre el novembre passat a adoptar mesures per aturar la difusió de notícies d'origen dubtós (fake news), en un intent de mitigar el creixent corrent crític contra les xarxes socials i l'ús gairebé monopolístic que de les dades dels internautes tenen les dues companyies a nivell global. 

Comptes falsos

Notícies relacionades

Facebook va reconèixer el setembre de l'any passat que 470 comptes falsos "probablement" operats des de Rússia es van gastar al voltant de 100.000 dòlars a contractar anuncis polítics en aquesta xarxa social en els últims dos anys. L'escàndol que implica Analytica és més greu, ja que dibuixa la possibilitat de connivència entre el gegant d'internet i interessos privats.

Robatori o delicte

El fet que Cambridge Analytica hagi admès que va tenir accés a les dades de milions dels seus usuaris implica que o bé la xarxa social ha patit un robatori d'informació o bé va violar les seves normes i va facilitar els seus arxius a una altra companyia.