Prestacions socials

Alemanya torna a apujar les pensions

El nou govern anuncia un augment de les prestacions del 3,2% a l'oest del país i un 3,4% a l'est, més precari

zentauroepp42277684 br01  bruselas  b lgica   23 02 2018   el presidente del gob180223111100

zentauroepp42277684 br01 bruselas b lgica 23 02 2018 el presidente del gob180223111100 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya sí que apujarà les pensions. Com ha anunciat el nou ministre d'Afers Socials, el socialdemòcrata Hubertus Heil, aquest dimarts, les prestacions augmentaran un 3,22% a l'oest del país i un 3,37% a l'est. “Una altra vegada, la bona situació del mercat laboral i els increments salarials del passat ens han conduït a una millora de les pensions”, ha explicat.

Aquesta millora dels subsidis es posarà en marxa a mitjans d'aquest any i beneficiarà els més de 20 milions de jubilats del país. Encara que Heil ha promès que entre els plans de Berlín s'hi inclou una estabilització dels nivells de pensió i una millora de la cobertura per a persones amb discapacitats, Alemanya encara no té fixada una pensió mínima, sinó que el suport a la jubilació depèn de l'anterior sou del treballador.

Igualar les dues Alemanyes

Amb aquesta millora, el nou govern alemany pretén reduir la desigualtat entre les pensions percebudes a l'Oest i les percebudes a l'Est. Actualment les ajudes als Estats que formaven part de l'antic bloc comunista equivalen a un 95,7% als del bloc occidental, però amb l'augment es reduirà aquesta distància a un 95,8%.

El pla del quart executiu presidit per la cancellera Angela Merkel, que va assumir el càrrec dimecres passat, respon així a l'objectiu d'igualar les pensions entre les dues Alemanyes de cara al 2024. Actualment, els estats de l'est del país són més pobres, depenen més de les ajudes estatals, tenen infraestructures més dolentes, més atur i més vellesa, factors que s'han convertit en un caldo de cultiu perquè el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD) reculli vots.

El març del 2016, l'anterior govern entre conservadors (CDU) i socialdemòcrates (SPD) ja va impulsar la pujada més gran de les pensions des del 1993, i es van incrementar les ajudes en un 4,25% a l'oest i un 5,95% a l'est.

Notícies relacionades

Tot i que Heil ha remarcat que “la pensió legal segueix sent el pilar central de la seguretat de la vellesa", Alemanya s'ha convertit en el país europeu on les persones grans tenen un risc més elevat de caure en la pobresa.

La mesura també pretén frenar el greu problema d'envelliment a què s'enfronta el sistema de les pensions. Els estudis apunten que, si no canvia res, el 2030 el percentatge de població inactiva més gran de 65 anys a Alemanya serà del 57%, i això suposarà una reducció de fins al 20% en la contribució econòmica que sustenta aquest pilar de l'Estat del benestar.