HISTÒRICA MOBILITZACIÓ DE JUBILATS

Centenars de milers de persones s'urten al carrer per defensar les pensions

Manifestants de tot Espanya exigeixen al Govern el blindatge constitucional de les prestacions i la seva revalorització d'acord amb l'IPC

Mariano Rajoy assegura que mentre ell estigui de president "pujaran segur", però únicament "el que es pugui"

zentauroepp42549838 madrid pensiones180317163204

zentauroepp42549838 madrid pensiones180317163204 / Fernando Villar

3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Rosado / Max Jiménez Botías

Els carrers de les principals ciutats espanyoles es van omplir ahir de centenars de milers de persones indignades amb el tractament del Govern a les pensions, sotmeses en els últims anys a minses pujades del 0,25% que consideren miserables. Madrid i Barcelona van ser els principals escenaris d’una jornada històrica en què els pensionistes es van mobilitzar per unes prestacions dignes. Les manifestacions, que van arribar al centenar, es van produir tres dies després que el president del Govern, Mariano Rajoy, anunciés al Congrés que només està disposat a apujar les pensions mínimes i les de viudetat.

A Barcelona, la Marea Pensionista va ocupar el centre de la ciutat. Unes 30.000 persones, segons els càlculs de la Guàrdia Urbana, i unes 100.000, segons  els organitzadors, van participar en la manifestació. Des de la seu de la Delegació del Govern a Catalunya (situada al carrer de Mallorca amb Llúria), on va arribar la capçalera de la manifestació, fins a l’edifici d’El Corte Inglés, a la ronda de Sant Pere, es van acumular els manifestants darrere una pancarta amb el lema No al Pacte de Toledo.

Enmig d’un gran diluvi de pluja i neu, unes 20.000 persones van ompolir els carrers al matí a Madrid per exigir al Govern el blindatge constitucional de les pensions i expressar la seva indignació per la «pujada de misèria» decretada per l’Executiu de Rajoy. Les inclemències del temps no van ser capaces d’ofegar el crit de pensionistes i ciutadans, farts que «es blindi els bancs» mentre se’ls deixa a ells sense protecció. A l’acte hi van assistir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i els màxims dirigents de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez.

CONSIGNES CONTRA EL PP

Convocada per la Mesa Estatal pel Blindatge de les Pensions Públiques (MERP) i recolzada pels dos principals sindicats, la marxa va transcórrer de forma pacífica entre la Puerta del Sol i el Museu Reina Sofía. Al capdavant de la manifestació figurava un gran pancarta amb la llegenda Blindem les pensions a la Constitució, autèntic leitmotiv de la convocatòria.  Ja a l’escenari, es va llegir un manifest al qual van posar veu Miguel Ríos, Ana Belén, Víctor Manuel i María Botto. En el mateix  document s’advertia que «tocar les pensions és creuar una línia vermella» que la gent «no ha de permetre».

Abans de la marxa, els líders de CCOO i UGT van avisar el Govern que si no canvia l’orientació de les seves polítiques econòmiques provocarà un «esclat social», ja que no pot seguir prolongant les mesures preses en temps de crisi. En aquest sentit, Sordo va reclamar en nom de CCOO que l’Executiu faci «política d’altura en matèria de pensions», ja que els efectes de les seves mesures «els estan pagant els pensionistes i el conjunt de la classe treballadora», mentre que Álvarez (UGT) va incidir en el contrasentit que les empreses tinguin «beneficis grandiosos» i les pensions estiguin congelades.

En un pla més polític, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va criticar el Govern per «tractar de privatitzar» els guanys de la recuperació econòmica i li va exigir que garanteixi «unes bones pensions». Segons Sánchez, l’Executiu «ha abandonat» els pensionistes quan els ha apujatnomés un 0,25% les prestacions. «Ells són els que van construir Espanya, mentre que el Govern és el que està destruint les seves pensions», va denunciar.

RESPOSTA DE RAJOY

Notícies relacionades

El president Rajoy es va defensar des de Marbella (Màlaga) amb una advertència: «Mentre estigui al Govern, les pensions pujaran segur, però pujaran el que puguem perquè no poden pujar el que no puguem». Després d’assenyalar que les pensions «no es garanteixen amb discursos», va insistir que s’ha de mantenir la mateixa política econòmica perquè el sistema es pugui millorar.

Per la seva banda, els líders de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, van destacar que aquesta mobilització «va més enllà dels pensionistes i els jubilats» perquè està en joc el futur del sistema. En la seva al·locució final, el col·lectiu pensionista va llançar una pulla contra les centrals  al denunciar que el moviment sindical «s’ha oblidat del carrer». També hi va haver llenya per als partits progressistes. «Si el carrer és d’esquerres, ¿per què tenim un Govern de dretes?», es va preguntar el president de la Marea Pensionista, Domiciano Sandoval.