reptes de país

Economia, ja en van tres

zentauroepp42331388 robot esade180227171603

zentauroepp42331388 robot esade180227171603

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer va ser la transició de la dictadura a la democràcia. Després, la integració d’Espanya al que llavors era la Comunitat Econòmica Europea (CEE). Ara, els reptes són la globalització, la transformació digital, l’automatització i el perill de la desigualtat. Els economistes catalans preparen el que serà el tercer Congrés d’Economia i Empresa, 30 anys després del segon, sota el lema Cap a un model eficient i equitatiu.

    

Es tracta d’analitzar en profunditat, des de la perspectiva més científica possible i plural, totes les variables que afecten l’economia del país, explica el degà del Col.legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, que ha afrontat el repte d’organitzar aquest esdeveniment el director científic del qual és l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell. El primer congrés va ser el 1979, en plena Transició. I el segon, el 1988, tres anys després de firmar la incorporació d’Espanya al club comunitari, que es va produir de manera efectiva el 1986.

    

En el transcurs d’aquestes tres dècades s’han produït molts canvis que han transformat l’economia. També la catalana, que, com la resta, va viure una profunda crisi a partir del 2008 que ja ha començat a superar, fins a créixer el 3,4% l’any passat, tres dècimes més que el conjunt d’Espanya, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

    

El mes passat va finalitzar el termini de presentació de ponències, que s’estan debatent i analitzant en comissions aquest mes. Al llarg del mes d’abril i part del mes següent es presentaran les conclusions de cada comissió, i el 17 de maig se celebrarà l’acte final del congrés.

També empresa

A diferència dels dos anteriors, el congrés porta també l’etiqueta ded’empresa enganxada a la d’economia. La sortida de la crisi, que a Catalunya ha coincidit amb el procés, que va desembocar en la intervenció de la Generalitat mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, planteja nous reptes. Per un costat hi ha la globalització, amb el desplaçament del centre de gravetat econòmica cap a l’Àsia. Per un altre, l’impacte de la digitalització i de la intel·ligència artificial en la vida i en l’economia. I en l’aspecte social, tota acció està condicionada pel desafiament de reduir la desigualtat, «no només perquè és el correcte, sinó també perquè el seu augment significa menys oportunitats per al tan necessari creixement econòmic, precisament a causa dels impactes de la digitalització en el mercat de treball, segons es detalla en la convocatòria d’aquest congrés professional», afirmen els organitzadors.

    

El lema del congrés resumeix la seva finalitat: «descobrir què necessitem fer per ser més competitius al món i ser més igualitaris». El propòsit d’aquesta trobada és promoure un debat amb la totalitat de la societat catalana sobre com aconseguir aquests objectius.

Notícies relacionades

    

El congrés s’organitza a través de 13 comissions i eixos temàtics que comprenen des de la globalització fins a les infraestructures passant pel medi ambient. Un dels garants de la cita és el comitè científic, en què a més a més de Mas-Colell figuren Pol Antràs (Harvard), Israel Ruiz (MIT), Xavier Giné (Banc Mundial) i l’exconseller Antoni Castells, entre molts altres especialistes com Guillem López-Casasnovas (Universitat Pompeu Fabra), Josep Oliver (Universitat Autònoma de Barcelona) i Guillermo de la Dehesa (Center for Economic Policy Research), per citar només uns quants exemples.