Rato acusa el Govern d'haver injectat un excés de diners a Bankia sabent-ho

En un article al diari 'Expansión', l'expresident del banc rescatat carrega contra Luis de Guindos, l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángerl Fernández Ordóñez i l'actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443

zentauroepp38976648 former international monetary fund chief rodrigo rato leaves171201162443 / SUSANA VERA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Rodrigo Rato ha reaparegut firmant un article d'opinió al diari Expansión en què passa comptes amb el Govern de Mariano Rajoy i, de manera específica, amb l'exministre d'Economia Luis de Guindos, l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l'actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri.

La tesi de l'article és que el "forat de Bankia" de 19.000 milions es va deure al fet que en el moment del rescat es va reclamar un excés d'ajudes i que ara el banc té "un excés de capital d'entre 4.700 milions i 5.400 milions" que s'està repartint als actuals accionistes (el Govern en té un 60,3% i la resta són privats), en detriment de les devolucions a l'Estat. En definitiva, que es van injectar diners de més i ara en sobren i aniran a mans privades.

Rato afirma que està segur que el Govern "sap el que està fent repartint l'excés de la seva aportació inicial a Bankia amb nous accionistes", i afirma que "és més que probable que hi hagi més dividends en el futur, a costa de l'excés de capital".

"L'explicació del forat de Bankia ha fet fortuna, fins al punt que el fiscal en la causa de les targetes de Caja Madrid va fer causa i efecte d'una i l'altre", afirma Rato, que a l'article denuncia que la seva gestió a BFA/Bankia "es relaciona amb aquestes ajudes, i fa que la sortida a borsa del 2011 sembli compromesa".

Notícies relacionades

Rato, que està imputat per la sortida a borsa de Bankia i té altres fronts oberts per presumpte frau fiscal, malversació i blanqueig de diners, explica a l'article que, en una compareixença al Congrés el 23 de maig del 2012, Guindos va afirmar que a Bankia li faltaven 5.000 milions, però que el Govern donaria als nous gestors "tot el que li demanessin", cosa que va complir. Quan Goirigolzarri es va estrenar al capdavant del banc, molt poc temps després, va demanar 19.000 milions com a conseqüència, diu Rato, "d'uns suposats sanejaments" i amb "l'amenaça de dimitir" si no els hi donaven. Rato sosté que des del mes de juny del 2012, en un escrit al consell de Caja Madrid, ell ja va afirmar que s'havien sol·licitat fons d'excés.

Rato també critica el Banc d'Espanya i cita una compareixença de Fernández Ordóñez al Senat el 30 de maig en què aquest va afirmar que el Govern li havia demanat mantenir silenci i ell "ho va complir".