INSTITUCIONS

Guindos supera pels pèls el tràmit de l'Eurocambra

El ple avala el seu nomenament com a vicepresident del BCE per un raspat marge de 331 a favor i 306 en contra

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

No ha sigut un passeig triomfal. Tot al contrari. El ple del Parlament Europeu ha aprovat per un estret marge la nominació de l'exministre d'Economia espanyol Luis de Guindos com a nou vicepresident del Banc Central Europeu. La proposta, que ha sigut ratificada pels pèls durant una votació secreta, ha rebut 331 vots a favor, 306 en contra i 64 abstencions, reflex de la forta oposició que ha suscitat tant la seva candidatura com el procediment seguit per l'Eurogrup.

Els Verds han intentat fins a l'últim minut ajornar la votació perquè consideren que la resposta remesa pel president de l'Eurogrup, Mario Centeno, a la comissió d'Afers Econòmics de l'Eurocambra no resol les seves preocupacions sobre nous nomenaments a la cúpula del BCE i garanties que hi haurà en el futur més equilibri de gènere. “Hem rebut una resposta decebedora. Espero que recolzi que pressionem el Consell perquè el Parlament Europeu tingui més poder en el nomenament. Demano que ajornem la votació, tenim dret a esperar més”, reclamava el líder dels ecologistes, l'alemany Sven Giegold.

En contra d'aquesta posició s'ha pronunciat el conservador irlandès Brian Hayes que ha recordat que Guindos ja va ser objecte de dos exàmens en la comissió d'afers econòmics i que va avalar el seu nomenament a finals de febrer encara que ho va fer també amb un resultat bastant raspat: 27 a favor, 14 en contra i 13 abstencions. “La comissió no va mostrar un ampli suport si té en compte les abstencions i els vots en contra”, li ha recordat la socialista francesa Pervenche Beres, que ha demanat el vot en contra al seu grup.

Ratificació final la setmana que ve

Notícies relacionades

Finalment, el ple ha optat per acabar la tramitació de la seva opinió aquest dimecres i Guindos ha superat l'examen, que com l'opinió del BCE no és vinculant. Però el resultat deixa clar que el seu nomenament ha generat un profund malestar en una Eurocambra que ja va demanar el 27 de febrer l'inici d'un diàleg per millorar el procediment de cara a futurs nomenaments amb vistes no solament a millorar per exemple l'equilibri de gènere en la institució bancària europea, que només compta actualment amb una dona en la seva cúpula directiva.

Superat aquest últim tràmit, els governs europeus tenen via lliure perquè els caps d'Estat i de Govern de la UE avalin el nomenament en la cimera del 22 i 23 de març a Brussel·les.