Estat del benestar

Rajoy: "Tots volem pensions millors, però s'ha de fer sense enganyar la gent amb promeses incomplibles"

El president del Govern afirma que espera que "surtin" els Pressupostos, que permeten actualitzar despeses en àrees "tan sensibles com el finançament autonòmic"

rajoy

rajoy

3
Es llegeix en minuts

El president del GovernMariano Rajoy, ha assegurat que "tothom" vol tenir més bones pensions, però ha recalcat que s'ha de fer "sense enganyar" els ciutadans amb promeses que després no es poden complir. A més, ha subratllat que, durant els "ajustos" per la crisi econòmica, el seu Executiu va declarar "intocables" les pensions. Així s'ha pronunciat en una entrevista que publica el diari valencià Levante, recollida per Europa Press, a tres dies del debat monogràfic sobre aquesta qüestió que se celebrarà al Ple del Congrés. En aquesta compareixença parlamentària, es preveu que el cap de l'Executiu expliqui les seves propostes per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions i sobretot per revaloritzar-les, després del reclam de la majoria de l'oposició que pugin segons l'IPC.

Qüestió intocable

Després de recordar que les pensions suposen avui el 40% de tota la despesa del Govern, Rajoy ha indicat que hi ha més de 9,5 milions de pensionistes i amb "una prestació mitjana de 1.074 euros". A més, ha dit que les pensions han pujat "tots els anys" perquè, segons ha destacat, aquesta va ser una de les qüestions que va declarar "intocables" en "l'època d'ajustos per la terrible crisi". "Com més feina, més diners per a les pensions i més sostenible serà el sistema. Tots volem seguir recolzant que les pensions siguin cada vegada millors, però ho hem de fer des de la responsabilitat i sense enganyar la gent amb promeses que no es poden complir", ha manifestat.

Pendent dels pressupostos

Pel que fa al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018, que vol presentar al Congrés "abans de Setmana Santa", Rajoy ha afirmat que espera que "surtin", i ha afegit que el seu Govern hi posarà "tots els mitjans". Segons ha explicat, és "important" tenir pressupostos perquè, entre altres coses, poden "actualitzar les despeses de l'Estat en àrees tan sensibles com el finançament autonòmic i els serveis públics que en depenen, les ofertes d'ocupació pública, la millora salarial per als funcionaris i també determinades inversions públiques".

De la mateixa manera, ha defensat aprovar els PGE per a "la bonificació a l'IRPF per a les persones d'avançada edat i per a l'increment salarial de policies i guàrdies civils tan necessari, però això ja són partides més concretes". "Negociarem amb els grups i espero que arribem a un acord que ens satisfaci a tots. Ara ja és un assumpte de responsabilitat política de la resta de grups", ha postil·lat. 

Finançament autonòmic

Notícies relacionades

També s'ha referit al sistema de finançament autonòmic, que es va acordar reformar a la Conferència de Presidents autonòmics celebrada el gener del 2017 i a la qual "no va voler assistir" el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Rajoy ha afirmat que des d'aquella cita amb presidents al Senat s'han anat "complint tots els passos" i ara "s'ha d'acabar de quadrar un acord que plantegi un sistema millor" que el que hi ha i que mantingui els "paràmetres de solidaritat". "La negociació entre Hisenda i les comunitats autònomes busca aquest objectiu, i no depèn del procés de Catalunya sinó del diàleg i de la capacitat de trobar un punt d'acord entre tots", ha declarat el president del Govern.

Bretxa salarial

Al ser preguntat si creu que no hi ha bretxa salarial entre homes i dones, Rajoy ha assegurat que "s'han de posar tots els mitjans possibles perquè no hi hagi cap bretxa salarial", i ha afegit que el "primer pas" per evitar-la és que hi hagi ocupació. Dit això, ha subratllat que amb el seu Govern s'ha arribat "al màxim històric de dones treballant". "Perquè no hi hagi bretxa tampoc en les pensions hem posat en marxa un complement de maternitat", ha postil·lat.