Estudi d'Adecco

El 58,7% dels espanyols que fan hores extres no les cobren

Gairebé la meitat dels treballadors a Espanya afirmen que no se senten valorats a la seva empresa

zentauroepp36445301 gra266  madrid  28 11 2016   manifestaci n convocada por los161128192707

zentauroepp36445301 gra266 madrid 28 11 2016 manifestaci n convocada por los161128192707 / Luca Piergiovanni

3
Es llegeix en minuts

El 58,7% dels espanyols que fan hores extres no obtenen cap retribució econòmica per aquest concepte, el 46,4% no obté cap compensació i gairebé un 13% només obté descansos per treballar hores de més, segons es desprèn d'un estudi dut a terme pel grup Adecco i Infoempleo. En canvi, gairebé el 31% dels enquestats reconeixen que l'empresa sí que paga les hores que ha treballat i el 10,5% dels treballadors afirmen que compten tant amb l'opció de retribució d'hores extres com amb la compensació amb descansos.

No obstant, l'informe posa en relleu que només un 39% dels espanyols treballen més hores de les acordades prèviament. Per un altre costat, l'estudi també assegura que gairebé la meitat dels treballadors a Espanya tenen la sensació que la seva feina a l'empresa no es valora prou. En aquesta línia, Adecco ha afirmat que potser la sensació de falta de reconeixement es deu al fet que més de la meitat dels enquestats creuen que el seu lloc de treball no està en consonància amb la seva qualificació.

Formació

En concret, el 51,2% dels espanyols creuen que la seva feina està per sota de la seva formació, mentre que el 47,1% considera que hi ha equilibri entre la seva qualificació i el seu lloc de treball. La majoria dels treballadors (66,7%) estan contents amb la seva feina, encara que el 41,1% afirmen que, tot i estar contents, estan buscant una altra feina perquè les seves condicions laborals no són les que desitgen.

Poca satisfacció

Per un altre costat, més del 24% dels enquestats no estan satisfets amb la seva feina. D'aquesta xifra, el 18,9% afirma estar en recerca activa d'altres oportunitats laborals, un 3% assegura que la seva feina ja no li agrada i vol fer un canvi en la seva carrera, i el 2,5% afirma que, tot i que està insatisfet, encara no ha començat a buscar ofertes laborals. El 13% creu que al cap d'un temps sí que li agradaria canviar de feina, davant el 12,5% que considera que sí que està satisfet i no es planteja un canvi.

Canvi de feina

A l'hora d'apostar per canviar de feina, el salari és la raó que més pesa, segons el 58,7% dels espanyols enquestats. Al darrere, el segueixen la possibilitat de desenvolupar-se professionalment, la conciliació laboral i personal o l'horari de treball. En el costat oposat, els treballadors no donen gaire importància a l'hora de canviar de feina, segons Adecco, als paquets de beneficis o incentius competitius, a la cultura de l'empresa o a la reputació de la companyia.

Feina cada vegada més difícil

Notícies relacionades

La majoria dels treballadors espanyols creuen que trobar altres oportunitats laborals serà igual o més difícil del que és ara, ja que creuen que l'oferta d'ocupació és "cada vegada més petita". Els més optimistes (16,8%) opinen que serà més senzill perquè el mercat laboral generarà més llocs de treball. Adecco també ressalta que en l'actualitat són menys les persones que temen perdre el seu lloc de treball en els pròxims mesos. De fet, un 58% dels enquestats creuen que aquesta situació no es donarà en el curt termini. En contrast, un 42% té dubtes de la seva continuïtat bé perquè el seu contracte és temporal o d'obra i servei o bé perquè l'empresa per a la qual treballa té problemes financers, perquè veu factible una reducció de plantilla o perquè té una mala relació amb el seu superior.

Jubilació

De cara a un futur, més d'un 70% dels espanyols consideren que no es jubilaran a la seva empresa actual i un 23%, encara que no ho sap amb certesa, espera que sigui així. Els més optimistes (3%) veuen possible acabar la seva etapa laboral a la mateixa companyia en què treballen en l'actualitat.