Gairebé sis milions de treballadors secunden el 8-M

La majoria han seguit les protestes de dues hores, però també hi ha hagut vaga de 24 hores en universitats i alguna fàbrica

zentauroepp42442188 some women stand ouside tramallol co working space after loc180308185228

zentauroepp42442188 some women stand ouside tramallol co working space after loc180308185228 / CRISTINA QUICLER

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Gairebé sis milions de treballadors i treballadores van secundar ahir les aturades convocades per la UGT i CCOO a tot Espanya pel dia de la dona, el 8-M. Una vegada incorporat el torn de tarda, la xifra total, inicialment fixada en 5,3 milions de persones, es va elevar a 5,9 milions, en el que els sindicats van qualificar com una convocatòria de «vaga sense precedents en la història del moviment sindical» a Espanya.

El seguiment de les aturades parcials va ser majoritari a «les principals empreses de la indústria i els serveis i les administracions públiques».Tot això va estar acompanyat de concentracions multitudinàries en ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao, Sevilla i València, sota els lemes Si nosaltres ens aturem, s’atura el món, Vives, lliures, unides per la igualtat o Volem el sou de Manolo.

Durant la jornada no es van produir només aturades de dues hores per torn (EL PERIÓDICO, per exemple no va actualitzar la web entre les 16.00 i les 18.00 hores), sinó que també hi va haver vagues de 24 hores, convocades per CNT, CGT, Intersindical i altres centrals minoritàries. Les aturades de tota la jornada es van notar sobretot a l’ensenyament i les universitats.

Algunes fàbriques també es van paralitzar, com el primer torn de Cristaleras Saint Gobain, a l’Arboç, l’empresa més gran del Baix Penedès, on van parar el 100% dels treballadors, segons CGT.

Les centrals van considerar un «èxit» la vaga a Catalunya. Els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Àngel Ros, van garantir que els seus sindicats treballaran en mesures perquè la mobilització feminista es tradueixi en «igualtat real». La UGT va demanar posar fi a l’actual bretxa salarial, que s’incrementin els salaris més baixos, les pensions i el salari mínim interprofessional (SMI), així com acabar amb la precarietat laboral i erradicar l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa.

Universitats i ensenyament

CCOO, per la seva part, va destacar que l’aturada a les universitats i l’ensenyament secundari amb alumnes que poden fer vaga va ser «pràcticament total», i la resta del sector va fer els serveis mínims. Segons el sindicat, en el cas de la sanitat, el seguiment de la vaga de dues hores es quantifica entre el 75% i el 80% amb compliment dels serveis mínims establerts.

Per la seva part, Usoc va valorar el recolzament social i un «seguiment significatiu» en grans empreses industrials, com Seat, Nissan, Cobega, Alcon, Fibran i el sector de neteja d’edificis, a més de l’ensenyament, els serveis i l’administració pública. A la planta de Seat a Martorell, com a conseqüència de l’aturada d’una hora, es van deixar de produir uns 100 cotxes.  També es van aturar, en aquest cas dues hores, els treballadors de Ford a Almussafes (València) i del polígon industrial Juan Carlos I.

Notícies relacionades

La patronal vallesana Cecot va assegurar que la vaga va tenir una incidència del 0% entre els homes i del 4% entre les dones als seus centres de treball associats. Pimec, per la seva part, va constatar el gran seguiment de la jornada.

Segons aquesta organització de petites i mitjanes empreses, es va observar «una gran sensibilització per part de les empreses i els treballadors a través d’accions reivindicatives per aconseguir la igualtat real i efectiva» entre dones i homes, així com mostrar el rebuig total a l’assetjament sexual i la violència masclista. De tota manera aquesta patronal va considerar que la vaga  no va ser «majoritàriament la fórmula elegida per part de les empreses».