JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Dos anys i quatre mesos de presó per a l'expresident de la Seda

Rafael Español reconeix haver-se apropiat de fons de l'empresa i arriba a un pacte amb la fiscalia

L'acusació pública rebaixa considerablement la pena inicial de 13 anys i nou mesos que sol·licitava

zentauroepp42330700 barcelona 27 02 2018  econom a   juicio en la audiencia de b180227120212

zentauroepp42330700 barcelona 27 02 2018 econom a juicio en la audiencia de b180227120212

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'expresident de La Seda Rafael Español ha sigut condemnat aquest dimarts a dos anys i quatre mesos de presó per apropiació indeguda després d'haver pactat amb la fiscalia i admetre la simulació de dos contractes de préstec a una societat per al desviament de més de 18 milions d'euros. És la tercera vegada que l'ex alt directiu de la companyia arriba a un acord amb la fiscalia per evitar el judici. L'acusació pública sol·licitava inicialment per a l'exexecutiu 13 anys i nou mesos de presó.

La vista celebrada a l'Audiència de Barcelona ha durat el temps just perquè els advocats, el que era màxim directiu de la companyia i els altres dos imputats, condemnats a un any i 11 mesos de presó, ratifiquessin l'acord. Un quart investigat ha sigut exculpat i el cinquè, Aurelio González Isla Massip, que era director general corporatiu de La Seda, no ha sigut jutjat, a l'haver-se declarat la seva "demència sobrevinguda" per la greu malaltia que pateix. L'acord entre les defenses, la fiscalia i les acusacions ha sigut possible després que els inculpats hagin tornat una part dels diners defraudats. Malgrat això, La Seda es reserva la possibilitat d'exercir accions civils per reclamar la resta del deute.

El fiscal Óscar Serrano ha modificat el seu escrit d'acusació inicial i ha rebaixat la pena que reclamava. Així, ha retirat el delicte d'estafa i els ha atribuït un continuat d'apropiació indeguda en concurs amb un altre de falsedat. Aquest fet i l'aplicació dels atenuants de reparació del dany (devolució d'una part de la quantitat desviada) i dilacions indegudes, li ha permès disminuir la seva petició de condemna. Després de l'acceptació per part dels acusats, el tribunal de la Secció Sisena de l'Audiència de Barcelona ha dictat sentència de conformitat 'in voce' . Els magistrats hauran de decidir sobre si Español ingressa o no a la presó, ja que la pena imposada supera els dos anys de presó. La defensa dels altres dos imputats ha sol·licitat la suspensió de l'execució de la condemna i la fiscalia no s'hi ha oposat.

Simulació de contractes

El fiscal sosté que Español i la resta d'implicats "van simular" el febrer del 2008, amb l'aparent intenció de diversificar el negoci i la reconversió industrial de l'activitat tèxtil de La Seda a altres activitats, un contracte amb la mercantil Jatroil per atorgar-li un préstec participatiu per import de 2,4 milions d'euros.

Notícies relacionades

El pacte aparentava la realització d'un projecte d'investigació en cultius agroenergètics per a la producció de biocombustible. Des de La Seda només es van entregar 780.000 euros. Pocs dies més tard, els acusats van simular una ampliació de capital de Jatroil.

El segon contracte sota sospita data del 28 de març del 2008. Arran d'aquest acord, La Seda va donar a Jatroil un altre préstec de 17,4 milions d'euros per a la recerca de terrenys per al cultiu de plantes per a biocombustible. Una part dels diners se la va quedar Jatroil i 14,4 milions els  va traspassar a una altra societat, cosa que va causar un perjudici econòmic a La Seda. La fiscalia apunta que la finalitat perseguida a través d'aquestes operacions "simulades o fictícies" era "desviar fraudulentament" quantitats de diners de La Seda.

Temes:

Estafes Empreses