LA REBEL·LIÓ DELS JUBILATS

Govern i oposició s'enfronten per veure qui apuja més la renda dels jubilats

Ciutadans ofereix recolzar una pujada de l'IPC de les pensions si el PSOE vota els Pressupostos

Hisenda ultima una nova deducció per als més grans en forma de xec mensual

zentauroepp42351388 madrid  01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120427

zentauroepp42351388 madrid 01 03 2018 economia concentracion de pensionistas fr180301120427 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

Govern i partits de l’oposició s’han enredat els últims dies en una espiral d’ofertes per millorar la renda dels jubilats que amb total seguretat acabarà amb algun tipus de pujada en els seus ingressos mensuals. Les multitudinàries protestes dels pensionistes de les últimes setmanes han fet efecte en l’ànim dels polítics, que s’han llançat a inventar i recuperar iniciatives per donar resposta a un col·lectiu que es queixa per la pèrdua de poder adquisitiu de les seves pensions després de cinc anys consecutius de pujades de tan sols el 0,25%. El 2018, la pujada mitjana de la pensió de jubilació és d’uns 3 euros al mes.

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va demanar ahir als partits que abordin el debat sobre les pensions amb «serietat», evitant crear «falses esperances» i «les ofertes i les contraofertes» que desafien la sostenibilitat futura del sistema. Méndez de Vigo va obviar que és el mateix ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, qui ultima el disseny d’una nova deducció a l’IRPF per a les persones grans en forma d’un xec mensual per als contribuents de més edat, estiguin jubilats o no, amb la finalitat d’alleujar despeses inherents, com la dependència. Com va avançar EL PERIÓDICO dimecres, aquesta deducció anticipada mes a mes, en forma d’impost negatiu, estarà a l’abast de qualsevol contribuent, encara que la seva renda sigui tan baixa que no hagi de tributar per ella.

Ciutadans

Dins d’aquesta espiral, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, es va mostrar disposat a donar suport a la revalorització de les pensions d’acord amb l’Índex de Preus de Consum (IPC) que, entre altres, demanen el PSOE i Units Podem a canvi que aquestes formacions «no bloquegin» l’aprovació dels Pressupostos de l’Estat del 2018. Segons el que es va pactar al setembre amb el Govern del PP, els comptes del 2018 haurien d’incorporar mesures de rebaixa fiscal proposades per Ciutadans. Aquí s’hi inclou una ajuda per a les famílies amb gent gran a càrrec que –segons Rivera– afectaria el 22%% dels jubilats i comportaria un augment d’uns 60 euros en la pensió mitjana.

PSOE i Podem

Tant el PSOE com Units Podem i el PDECat van presentar iniciatives parlamentàries per tornar a apujar les pensions d’acord a la inflació. Així, el PSOE va plantejar una pujada de l’1,6% de les prestacions aquest any, xifra que suposaria una millora de gairebé 18 euros en la pensió mensual mitjana.

Notícies relacionades

Segons la portaveu d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, aquesta pujada podria ser finançada amb la pujada fiscal a la banca que proposen els socialistes per recaptar 1.600 milions addicionals. A més, Calvo va llançar un dard a Ciutadans afirmant que sense la retallada fiscal de 2.000 milions que Cs exigeix al Govern també es podria finançar la pujada més alta de les pensions.

Totes aquestes qüestions passaran el seu primer test dimecres que ve en la comissió parlamentària del Pacte de Toledo convocada per debatre expressament sobre la revalorització de les pensions. Dies més tardes, en una data encara sense concretar, el debat es traslladarà a un ple monogràfic al Congrés dels Diputats al qual assistirà el president del Govern, Mariano Rajoy. 

Crítiques a Montoro per qualificar d'"antiquat" l'IPC

Les declaracions del ministre d’Hisenda,<strong> Cristóbal Montoro</strong>, qualificant d’«antiquat» l’ús de l’IPC com a guia per a la pujada de les pensions li ha valgut una pluja de crítiques des de l’oposició. «Amb l’IPC no anem enlloc perquè el més important és el creixement econòmic», va afirmar dijous Montoro, per a qui «és una visió antiquada la que estan posant sobre la taula» partits com el PSOE, Units Podem, el PNB, ERC i el PDECat.