Més de 1.000 dones periodistes firmen un manifest per a la vaga del 8-M

El document denuncia el masclisme i la desigualtat als mitjans de comunicació

zentauroepp42015526 graf9226  madrid  espa a   11 02 2018  el movimiento feminis180217195404

zentauroepp42015526 graf9226 madrid espa a 11 02 2018 el movimiento feminis180217195404 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts

Més de mil dones periodistes han firmat un manifest contra el masclisme i la desigualtat als mitjans de comunicació i han fet una crida a les professionals comunicadores de tot el país a sumar-se "en la mesura de les seves possibilitats" a la vaga del 8 de març.

La iniciativa, que va néixer de forma espontània i casual entre un grup d'informadores, pretén denunciar la bretxa salarial, el sostre de vidre, la precarietat, la inseguretat laboral i l'assetjament sexual i laboral que pateixen les periodistes als mitjans de comunicació, així com els biaixos informatius.

"L'objectiu és expressar el nostre rebuig al masclisme que existeix en el sector i que es manifesta de moltes maneres diferents. Crèiem que era el moment perquè aquesta efervescència feminista també arribés als mitjans de comunicació i es materialitzés en reivindicacions", ha explicat a Efe una de les promotores del manifest, la periodista d'eldiario.es Ana Requena.

Una mirada esbiaixada

Amb el lema Les periodistes parem, el manifest vol evidenciar les dificultats de les dones per arribar a càrrecs de direcció a les redaccions, que cobren menys que ells, que la seva taxa de temporalitat és superior i la falta de flexibilitat i la complexitat per a la conciliació en el sector. Així mateix, denuncia que les tertúlies i l'àmbit de l'opinió estan "masculinitzats" i que la mirada dels mitjans és esbiaixada i parcial perquè la dona està infrarepresentada en els continguts periodístics.

Notícies relacionades

Requena ha assenyalat que la idea d'aquest moviment va néixer quan diverses companyes van començar a parlar de les seves inquietuds sobre el 8 de març: van convocar una reunió, en què va sorgir la idea del manifest, i a partir d'aquí van crear un grup de missatgeria instantània per donar-lo a conèixer. Prop de 2.000 dones periodistes ja integren aquest xat a la xarxa Telegram.

El manifest s'ha publicat aquest matí i ja l'han firmat més de 1.000 professionals. Les periodistes llegiran el seu manifest el 8 de març a les 12.30 a la plaça de Callao de Madrid, assistiran agrupades aquell dia a la manifestació feminista i ja parlen de crear una associació de dones informadores.