nou pla estratègic

El Banc Sabadell preveu un increment del benefici d'un 60% en tres anys

L'entitat afronta una nova etapa de creixement basada en la pujada de tipus, la transformació tecnològica i la reducció d'actius immobiliaris

zentauroepp41882061 madrid  02 02 18  presentaci n de resultados 2017 del banco 180202133831

zentauroepp41882061 madrid 02 02 18 presentaci n de resultados 2017 del banco 180202133831

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez botías

El Banc Sabadell espera incrementar els seus beneficis prop d’un 80% al final dels pròxims tres anys amb el seu nou pla d’acció. Això suposarà passar d’uns 800 milions d’euros registrats el 2017 a uns 1.500 milions d’euros (1.450 si finalment es compleixen les expectatives), segons es desprèn del nou pla estratègic del banc presentat ahir als analistes borsaris a Londres. L’entitat, que disposa d’una capital de 10.000 milions d’euros, espera obtenir durant aquest període un rendiment del patrimoni tangible (ROTE) del 13%, cosa que dona com a resultat aquest significatiu augment dels resultats del banc el 2020. 

El nou marc de rendibilitat de l’entitat que presideix Josep Oliu es basa en un creixement significatiu dels ingressos, una millora de l’eficiència, gràcies a una profunda renovació tecnològica. Encara que, segons Oliu, hi ha riscos polítics que poden amenaçar el creixement en l’entorn internacional, es preveu un escenari de millora del PIB en el període que comprèn el pla. L’esperada i progressiva pujada dels tipus d’interès a Europa --encara feble el 2018, però ja més ostensible el 2019-- contribuirà a la millora dels ingressos. Però així mateix el dinamisme més gran del mercat immobiliari ajudarà a la reducció dels actius no productius. 

L’entitat espera reduir aquests actius immobiliaris dubtosos a un ritme de 2.000 milions anuals durant els pròxims tres anys, cosa que dona coma resultat un saldo de 6.000 milions d’euros, davant el total de 14.000 milions que el Sabadell registrava el 2017. Aleshores, la morositat haurà caigut per sota del 3%. La netedat del balanç permetrà aprofundir en la reducció de provisions, cosa que al seu torn tindrà un bon impacte en el compte de resultats. Oliu ha reconegut en el transcurs d’una trobada amb periodistes «pressions» del mercat perquè l’entitat acceleri en la seva estratègia de desinversió d’actius problemàtics, si bé ha assegurat que els actuals nivells de cobertura atorguen a l’entitat «flexibilitat» en la presa de decisions en aquest sentit. 

Mercat de pimes

El banc d’origen vallesà fonamenta part del creixement del negoci en la banca d’empreses, on encapçala el mercat de pimes, però tot i així es proposa guanyar quota de mercat després de la reducció de competidors com per exemple el Banco Popular. 

També preveu que millorarà substancialment la quota de mercat en la banca minorista i l’aportació als resultats que genera al mercat exterior (Regne Unit, amb el TSB i Mèxic, on recentment ha començat a actuar en l’àmbit de la banca minorista) que ara suposen el 32%, davant el 68% a Espanya.

Notícies relacionades

Al Regne Unit, el banc filial TSB es proposa un creixement del crèdit des del 9% del conjunt de l’entitat al 25% el 2020, mentre que a Mèxic que «avui representa l’1% de negoci acabarà en el 12% al final del pla», va destacar el conseller delegat, Jaume Guardiola. En aquell país «hem arrencat amb beneficis gràcies al nostre model de negoci digital», va manifestar Guardiola.

La digitalització serà una línia estratègica bàsica del banc en el nou període. Però més eficiència no tindrà com a contrapartida una reducció d’estructura. En realitat, el cost en estructura ja s’ha produït: el banc va tancar un total de 250 oficines en el transcurs de l’últim any. «Només hi haurà ajustos específics. No hi ha costos de reestructuració», va comentar Miquel Montes, director de recursos humans.