domicilis socials

El Congrés rebutja derogar el decret que va facilitar la sortida d'empreses de Catalunya

El PP, el PSOE i Ciutadans rebutgen una iniciativa del PDECat per invalidar la norma

zentauroepp41940478 pla mig de l alcalde de tortosa  ferran bel  amb meritxell r180207122526

zentauroepp41940478 pla mig de l alcalde de tortosa ferran bel amb meritxell r180207122526 / Anna Mayor

1
Es llegeix en minuts

El Congrés rebutja derogar el decret que va facilitar la sortida d'empreses de Catalunya

El PP, el PSOE i Ciutadans rebutgen una iniciativa del PDECat per invalidar la norma

El PP, el PSOE Ciutadans han rebutjat aquest dimarts al Ple del Congrés la pretensió del PDECat, recolzada per Units Podem-En Comú Podem-En MareaEsquerra Republicana (ERC) i el PNB, de derogar el decret llei que va agilitzar el canvi de domicili de les empreses i que va facilitar la sortida d'empreses catalanes després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre (1-O) i la declaració unilateral d'independència.

En defensa de la seva iniciativa, el portaveu pressupostari del PDECat, Ferran Bel, ha assegurat que aquell decret llei va suposar "expropiar la capacitat dels accionistes" per decidir "una cosa que és bàsica" i que, segons ell, correspon decidir a la junta d'accionistes, "els veritables propietaris de l'empresa i no el consell d'administració".

Segons el seu parer, es van al·legar "motius merament tècnics" per modificar la llei de societats de capital quan, segons el diputat de l'antiga Convergència, es va demostrar que "hi havia una altra motivació": "S'havia celebrat un referèndum que no s'havia d'haver celebrat mai i per al qual no havien d'arribar les urnes. El Govern havia de reaccionar davant aquell fracàs", ha dit.

Catalunya i Madrid

A més, ha assenyalat que, si a Catalunya van marxar 2.536 empreses el 2017, de la Comunitat de Madrid en van sortir 1.279, sense que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, estigués proclamant la independència, i ha demanat permetre que siguin els accionistes els que puguin acordar el retorn del domicili social.

Notícies relacionades

"¿És cert que Felip VI va trucar a certes empreses personalment per recomanar a empreses que sortissin de Catalunya? Ho diu la mateixa Seat", ha preguntat el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que creu que "el perill per a l'economia no és votar, sinó evadir impostos". Rufián sosté que Catalunya continua líder en inversió estrangera i ha animat a parlar 40 minuts amb l'exconseller Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, per saber com gestionar una economia.

Per part d'Units Podem, Josep Vendrell (En Comú) ha criticat que aquest decret buscava "ensenyar el camí de sortida i provocar por econòmica". "No va ser l'amenaça de cap 'corralito', va ser el clima que es va generar i va generar el mateix Govern central", ha explicat, com a raó de la sortida de societats, abans de criticar també "la fugida de la realitat del Govern català", enquadrant-la com a "pur pensament màgic".