consum

Mercabarna preveu superar el rècord de 15 milions de calçots venuts

L'increment de la demanda interna i de les exportacions, que ja suposen el 15% del total, expliquen les bones xifres

viajar-calots

viajar-calots

2
Es llegeix en minuts

Els majoristes de Mercabarna preveuen superar els 15 milions de calçots venuts aquesta temporada, xifra que suposaria un nou rècord. Si s'arriba a aquesta quantitat, s'incrementarien les vendes a prop del 10% respecte a les de l'any passat, en què es va arribar als 14,2 milions de calçots comercialitzats, la xifra més alta en 10 anys. Pel que fa als preus, fonts de Mercabarna apunten que es mantindran estables respecte a anys anteriors, entre els 8 i els 10 cèntims per unitat de mitjana.

L'evolució a l'alça de les vendes respon a l'increment de la demanda interna i el creixement de les exportacions que en un any han passat del 5% al 15% del total de les vendes. Josep Pañella, majorista especialitzat en calçots, opina que les baixes temperatures de l'hivern i la falta de pluges a la tardor garanteixen un producte d'altíssima qualitat i pronostica una temporada de rècord si el temps acompanya.

Creixement

Les vendes de calçots previstes per a aquesta temporada confirmen que el seu consum va a l'alça i que any rere any les xifres van creixent. Si la temporada passada es van vendre 14,2 milions de calçots, un 20% més que la del 2015-2016, aquest any les previsions apunten que es podrien superar per primera vegada els 15 milions d'unitats venudes. De fet, fins al mes de gener les vendes ja superen en més d'un 9% les dels primers tres mesos de la temporada anterior. Aquest optimisme es justifica per una climatologia favorable que fa preveure una collita excel·lent tant en quantitat com en qualitat i una demanda creixent del mercat interior i de les exportacions. "Esperem una bona temporada per a la qualitat del producte, la tendència de preus molt estables i també per la demanda creixent.

Concentració de les vendes

Notícies relacionades

El 80% de les vendes es concentren al final de setmana, i per això si la previsió del temps és dolenta les vendes es desplomen el 60%. Els majoristes de Mercabarna intenten impulsar fórmules de cuinat que no impliquin estar a l'aire lliure. Així, aconsellen el calçot al forn o en tempura.

Destí i procedència

Del total de vendes, els majoristes calculen que entre un 25% i un 30% es destinarà a la restauració. Patrick Mateu, de Maleubre Cano, explica que mercats com l'anglès, principalment a Londres, França i Bèlgica cada dia s'interessen més per un producte que en molts casos es poden trobar en botigues selectes. Pel que fa a la procedència dels calçots que es venen a Mercabarna el més abundant és el del Camp de Tarragona. Des de principi de temporada, els majoristes ja han venut uns 3,7 milions de calçots de Valls, el 60% del total de la producció. El segon gran origen són les comarques de Barcelona, amb Barcelona al capdavant, seguit pel Maresme. El calçot del Barcelonès, encara que no està subjecte a estàndards de qualitat, compta amb una llarga trajectòria de cultiu i els cultius destaquen per la seva qualitat.