INDÚSTRIA SOTA SOSPITA

Inspeccionada una càrnia catalana denunciada per 'Salvados'

Una dotació de la Policia Nacional i inspectors de Treball es presenten a Le Porc Gourmet

carnies

carnies

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Una de les empreses càrnies denunciades pel programa Salvados de Jordi Évole a La Sexta va rebre ahir la visita de la inspecció de Treball acompanyada d’un important dispositiu de la Policia Nacional. Le Porc Gourmet, que compta amb més de 500 treballadors i té la seva seu a  la localitat de Santa Eugènia de Berga, era un dels escorxadors que el programa de la cadena estatal va posar al descobert per les seves pràctiques laborals i de producció.

Jordi Évole va informar a través de Twitter de l’ampli desplegament de furgonetes de la policia a les portes de les instal·lacions de l’empresa càrnia, que va ser denunciada pels seus treballadors per diverses irregularitats relacionades amb l’acomiadament de treballadors.

Campanyes d'inspecció

El Departament de Treball de la Generalitat va confirmar ahir que «un grup d’inspectors» es van presentar a les instal·lacions de l’empresa, propietat del Grupo Jorge, amb seu a Saragossa, arran de les últimes denúncies per suposades irregularitats en una acció que forma part d’una «intensificació de les campanyes d’inspecció que s’han estat realitzant en el sector des de fa uns dos anys». Des del 2015, la inspecció de Treball ha portat a terme 119 actuacions a diverses empreses del sector, que van donar lloc a 551 altes de treballadors a la Seguretat Social.

Notícies relacionades

La presència de la Policia Nacional en lloc dels Mossos d’Esquadra va ser deguda, segons fonts de la investigació, al fet que la competència dels permisos d’estrangeria és del Ministeri d’Interior. Les empreses càrnies tenen un elevat percentatge de treballadors forans que són víctimes també de les pràctiques fraudulentes d’algunes companyies.

La indústria càrnia catalana ha sigut objecte de nombroses denúncies sindicals en els últims anys que van portar la Generalitat a emprendre una negociació amb les empreses que finalment no va fructificar. Entre les pràctiques denunciades hi ha les cooperatives i els falsos autònoms com a vies fraudulentes que utilitzen  les empreses per reduir costos i precaritzar les condicions de treball de les seves plantilles.