sector financer

Competència multa amb 90 milions CaixaBank, el Santander, el BBVA i el Sabadell

Les entitats van oferir derivats de tipus d'interès en condicions diferents de les pactades amb els clients

mdeluna29324804 barcelona    barcelones      14 04 2015     econom160616122514

mdeluna29324804 barcelona barcelones 14 04 2015 econom160616122514 / JOAN S PUIG PASQUAL

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat CaixaBank, el Santander,

el BBVA i el Sabadell amb multes que superen els 91 milions d’euros per coordinar-se per oferir derivats de tipus d’interès en condicions diferents de les pactades amb els clients. CaixaBank haurà de fer front a una sanció de 31,8 milions d’euros; Banco Santander, a una de 23,9 milions; BBVA haurà de pagar 19,8 milions, i Banc Sabadell, 15,5 milions, de manera que la suma de les multes s’eleva a 91 milions, segons detalla la CNMC en un comunicat. La infracció a cada entitat s’imposa en funció del volum de negoci en el mercat afectat.

L’organisme presidit per José María Marín Quemada commina les quatre entitats que en el futur s’abstinguin de conductes com aquesta, després de concloure que, abans de realitzar l’oferta al client, els bancs es posaven d’acord per fixar unes condicions allunyades de les que s’havien compromès a proporcionar. D’aquesta manera donaven la imatge que cada una de les entitats estava consultant les «condicions de mercat». Les entitats afectades van donar a conèixer ahir que no descarten presentar un recurs contra la sanció.

Els derivats eren utilitzats com a instruments de cobertura del risc de tipus d’interès associat a crèdits sindicats per al finançament de projectes. La conducta acreditada per la CNMC suposa una infracció «molt greu». Els fets es van investigar arran d’una denúncia presentada per una empresa dedicada a la promoció, construcció i explotació de parcs i infraestructures eòliques.

Durant la investigació del cas es va tenir accés a documentació aportada per 22 empreses més, corresponent a 43 operacions de derivats associats a crèdits sindicats contractats per al finançament de projectes.

Infracció continuada

Notícies relacionades

La resolució de Competència reconeix «una infracció única i continuada derivada de l’actuació coordinada entre les entitats bancàries per a la prestació del derivat financer de cobertura del tipus d’interès associat al crèdit sindicat, que té un objecte i un efecte restrictiu de la competència, a l’imposar condicions desproporcionades al prestatari, eliminar la competència entre aquestes entitats bancàries i al fixar preus de forma concertada». 

Posa de manifest, així mateix, que l’actuació coordinada dels bancs es concreta en la «vinculació injustificada» de la contractació del derivat per a la cobertura del tipus d’interès amb les entitats bancàries que donen el crèdit. De fet, és l’obligació de contractar la cobertura amb aquestes entitats la que permet que es coordinin i acordin la fixació del preu del derivat aplicat.