FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Montoro, sobre finançament autonòmic: "Es pot allargar el termini, reestructurar el deute, però jo no he parlat de quitació"

Sí que hi haurà algun mecanisme de refinançament que doni oxigen a les autonomies més endeutades

Montoro, sobre finançament autonòmic: "Es pot allargar el termini, reestructurar el deute, però jo no he parlat de quitació"

FERNANDO ALVARADO (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha reiterat aquest dilluns que no hi haurà quitació de deute autonòmic en el nou sistema de finançament i sí algun mecanisme de refinançament que doni oxigen a les autonomies més endeutades.

"Es pot allargar el termini, reestructurar aquest deute, però jo no he parlat mai d'una quitació", ha defensat el titular d'Hisenda en declaracions a la Cadena Cope, i ha recalcat que ell es va referir al Congrés a una "reestructuració del deute".

"Jo no utilitzo la paraula perdonar, condonar. Els deutes hi són", ha defensat Montoro. Segons la seva opinió, no es pot parlar d'un nou sistema de finançament "però seguir amb els mateixos mecanismes excepcionals de finançament i generant deute amb l'Estat".

Així, ha demanat "aprendre la lliçó de les insuficiències del model de finançament autonòmic" i ordenar "els mecanismes d'excepcionalitat" que han permès a les comunitats autònomes que, "en lloc de tenir el deute amb un consorci bancari internacional, avui el tinguin amb l'Estat".

Notícies relacionades

"El que sí que convé és reestructurar en el sentit que, com que ja tens aquest deute pendent amb l'Estat, el que no té sentit és que l'Estat digui 'promourem un finançament nou, però com que em deus aquests diners, l'Estat es finançarà amb aquests diners'. ¡No!", ha assenyalat.

En la mateixa línia, ha incidit que l'Estat "no té cap interès a viure del que ha sigut l'excepcionalitat". "A partir d'un determinat moment els mecanismes excepcionals de finançament no tenen sentit: s'ha d'anar sortint-ne i treure les administracions a finançar-se al mercat. Això és el que promovem", ha explicat.