INFORME DE LA UGT

Les pensionistes cobren al mes gairebé 500 euros menys que els homes

La bretxa de gènere entre els jubilats és del 37% perquè la maternitat i el treball parcial penalitzen les dones

A Catalunya, com en altres autonomies amb forta presència de la indústria, la discriminació supera el 41%

Uns pensionistes caminen pel passeig de Sant Joan de Barcelona.

Uns pensionistes caminen pel passeig de Sant Joan de Barcelona. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa

Si el salari de les dones és més baix que el dels homes (entre el 14% i el 22%), a l’hora de la jubilació la penalització es manté. Un estudi del sindicat UGT presentat ahir per la vicesecretària general Cristina Antoñanzas assenyala que les pensionistes cobren prop de 500 euros menys que els homes en la pensió mitjana. En concret, reben 768,54 euros de mitjana mensuals mentre que els homes cobren 1.220,65 euros. La bretxa de gènere amb dades del 2016 se situa en el 37,4% i 452 euros. Aquesta diferència baixa fins al 31% en el règim general i puja fins al 46,23% en el règim especial que regula les pensions dels treballadors del mar.

El temps que les dones van dedicar a tenir cura dels fills i van deixar la feina (abans que estiguessin regulats els permisos i les excedències per maternitat), així com una incidència més alta de la jornada reduïda o parcial, són les càrregues que ha de suportar les dones quan arriben a la vellesa i cobren una prestació. En l’únic apartat de pensions en què les dones superen els homes és en les de viudetat, en què són majoria i la bretxa a favor seu és d’una mica més del 26%.

A Catalunya (a més de Ceuta i Melilla) les dones pensionistes superen els homes. En concret són 23.771 més, segons les dades extretes per  la UGT de les estadístiques oficials, i representen el 50,79% de les persones que perceben una pensió contributiva. Malgrat això, les pensions de les catalanes encara estan més allunyades que les dels homes en comparació de la mitjana estatal.

Aquesta és la quarta comunitat amb una bretxa de gènere més gran en pensions, ja que supera en gairebé quatre punts la mitjana estatal i arriba fins al 41,36%. Aquesta situació es repeteix també en les comunitats on la indústria ha tingut més pes en l’economia local i ha deixat, després de la reconversió dels anys vuitanta, unes prejubiliaciones avantatjoses per als afectats. Astúries, el País Basc i Cantàbria superen de molt la bretxa catalana i l’estatal.

Més dones que homes

En el sistema de la Seguretat Social són més els homes que les dones pensionistes. Encara que elles cobren més prestacions i tenen una esperança de vida més llarga, la quantia és menor en general. Els homes representen gairebé el 64% dels que reben pensions de jubilació i una mica més del 65% de les d’incapacitat permanent, totes dues les més elevades del sistema. Per contra, les dones són la majoria (el 96%) dels perceptors de  les pensions de viudetat i a favor de familiars (gairebé el 71%). Més d’1,5 milions de dones perceben pensions per sota dels 500 euros. Però si s’apuja el llistó als 700 euros, la xifra es dispara amb 1,8 milions més de dones.

Encara que la bretxa de gènere en les pensions s’ha reduït gairebé un punt en un any, entre altres motius pel fet que les noves jubilades venen de carreres laborals més completes, el futur no serà gaire més positiu, en opinió de la UGT, si no se suprimeixen les discriminacions que encara existeixen en el mercat laboral.

El sindicat que dirigeix Josep Maria Álvarez considera que la possible ampliació del període de càlcul que estudia el Govern perjudicarà les dones perquè tenen més llacunes en les cotitzacions. Entre les mesures proposades per reduir la bretxa, la UGT reclama al Govern que computi com a cotització el temps que les dones van dedicar obligatòriament durant la dictadura franquista al servei social, de la mateixa manera que es té en compte el temps del servei militar dels homes.

Notícies relacionades

També demana que es canviï el càlcul de la pensió per al treball a temps parcial eliminant el coeficient de parcialitat, que, segons el sindicat, rebaixa la pensió el 20% de mitjana, ja que el 73% dels contractes a temps parcial els fan les dones i no per voluntat pròpia.

El primer esglaó del camí a la igualtat és l’elaboració d’una llei d’igualtat salarial perquè el treball d’igual valor exercit per dones i homes tingui la mateixa remuneració.