Multimilionari en declivi

Wang liquida el seu imperi global

El fundador de Wanda Group ven avui actius a la mateixa velocitat que els va comprar

jjubierre25431148 dalian china  12sept09   wang jianlin  chairman an151219170829

jjubierre25431148 dalian china 12sept09 wang jianlin chairman an151219170829 / Annual Meeting of the New Champions Dalian 2009

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Wang Jianlin liquida el seu imperi global. El fundador del gegant immobiliari Wanda Group ven avui a la mateixa velocitat amb què comprava ahir. Són dies àrids per a qui durant anys va ser l’epítom de l’expansió xinesa pel món.

La recent cancel·lació de diversos projectes immobiliaris a Austràlia i la venda de la seva participació en un hotel de luxe londinenc certifiquen la tendència. La borsa de Hong Kong va haver de suspendre la cotització de la branca del grup Wanda responsable dels dos projectes. La fracassada compra de la productora Dick Clark, propietària dels Globus d’Or i altres premis, ja va revelar mesos enrere la distància entre els anhels de Wang i les seves possibilitats actuals.

Dos discursos davant la junta anual d’accionistes resumeixen el gir. A finals del 2016, va presumir que el grup havia tancat el nombre més elevat d’adquisicions internacionals en la seva història i va anunciar operacions imminents. En canvi, el desembre passat va subratllar que el 93% dels béns del grup estaven a la Xina i va parlar de l’expansió amb desdeny. «Els últims anys, Wanda ha invertit en molts projectes internacionals. Ara hem decidit vendre’ls per alliberar-nos del deute», va explicar.

La distància entre els dos discursos s’entén pel canvi de rumb de Pequín. Durant dècades, va animar les seves empreses a competir en el mercat global i les va premiar amb línies de crèdit generoses. Allò va propiciar el que la premsa occidental denomina a conquista, saqueig o qualsevol dels termes bèl·lics a l’ús quan hi ha la Xina pel mig.

Però el Govern embrida ara els ímpetus expansionistes de les seves companyies. A l’estiu es van aprovar límits a les inversions internacionals en els sectors immobiliari, d’hotels, entreteniment i esports, els que monopolitzaven la cartera de Wanda. La mesura va arribar en el marc d’una campanya per aturar les pulsions inversores dels conglomerats xinesos no solament pels elefantíacs deutes, sinó pels riscos que aquesta fuga de capitals pot generar en el sistema financer nacional. Fitch Ratings estima que Wanda acumulava deutes de 34.000 milions de dòlars a finals del 2017.

La inquietud sembla enorme perquè recentment Pequín va prohibir als mitjans de comunicació que seguissin parlant de l’endeutament empresarial per posar fi al nerviosisme. Mesos enrere es va publicar que el Govern havia ordenat als bancs estatals tancar l’aixeta a Wanda. També preocupa HNA Group, propietària del 29% de la cadena espanyola NH Hoteles.

La fortuna de Wang s’ha retallat un 28% en l’últim exercici. Ha caigut fins al cinquè esglaó de la llista Hurun de milionaris xinesos després d’haver-se alternat en el primer durant anys amb Jack Ma, fundador d’Alibaba. Són temps difícils per a qui va saltar a les portades globals amb audaces operacions a Chicago, Londres o Istanbul, amb compres com la de la naviliera britànica Sunseeker, el 20% de l’Atlètic de Madrid i les 6.300 sales de cine de la companyia AMC, amb afirmacions que Wanda seria en pocs anys el líder global en els sectors immobiliaris i d’oci… I en aquell moment sonava realista.

Deixar anar llast nacional

Notícies relacionades

La crisi l’ha obligat també a deixar anar llast nacional. Al juliol va vendre parcs temàtics i dotzenes d’hotels per valor de 9.000 milions de dòlars malgrat que mesos enrere s’havia proposat vèncer els parcs temàtics de Disneyland. Aquesta operació dinamita un dels seus projectes més anhelats: la construcció de gegantins estudis a la ciutat costanera de Qingdao que rivalitzarien amb Hollywood i a la presentació dels quals va participar Leonardo Dicaprio.

Wang, de 63 anys, va néixer al si d’una família humil, es va enrolar a l’Exèrcit i després es va fer càrrec d’una petita immobiliària a un pas de la fallida a la ciutat de Dalian. Allà va germinar un imperi amb ínfules globals que en l’actualitat es bat en retirada. 

Temes:

Xina Empreses