mercats

Nens que guanyen a gestors professionals d'inversió

Un experiment en una escola de Madrid va donar més rendibilitat obtinguda per un grup de menors que per experts en gestió de carteres

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els nens poden obtenir més rendibilitat en les seves inversions que els gestors professionals. El factor aleatorietat pesa, com assegurava el professor de Princeton Burton G. Malkiel, autor del clàssicUn passeig aleatori per Wall Street. Assegurava que un mico amb els ulls embenats llançant dards a les pàgines de borsa d'un diari tindria més èxit en les seves inversions que els experts de Wall Street.

En un estudi que va realitzar Pablo Fernández Acín el 2014, amb un total de 248 alumnes d'entre sis i 17 anys del col·legi Retamar, una escola privada lligada a l'Opus Dei, van obtenir una rendibilitat mitjana amb una cartera de renda variable per al període 2002-2012 del 105% davant el 71% d'una sèrie de gestors professionals de fons d'inversió i del 34% per a altres de fons de pensions.

L'experiment va donar més rendibilitat en el cas de 109 alumnes que l'índex de la Borsa de Madrid. Només tres fons de pensions, d'un total de 110, van superar aquesta referència i només 12 alumnes van obtenir menys rendibilitat que el pitjor fons.

Els menors van escriure cinc números de l'1 al 70, sense saber què significaven. Cada xifra corresponia a una empresa en la qual teòricament hauria invertit: la mateixa quantitat en cada una.

Diferent ordre

Notícies relacionades

Les rendibilitats van ser tan elevades tant en els casos en què la llista va ser en ordre alfabètic, com en la que ho va ser en ordre alfabètic invers, en capitalització creixent o en capitalització decreixent, segons els autors d'aquest joc experiment.   

A conseqüència de l'experiment es conclou que "molts inversors individuals poden tenir accés a millors rendibilitats que invertint a través d'un fons d'inversió o de pensions: només han d'invertir la mateixa quantitat i aleatòriament en diverses empreses".