BORSA DE NOVA YORK

Wall Street s'estimba un 4% en una nova jornada negra aquesta setmana

L'Ibex també cedeix el 2,21%

2
Es llegeix en minuts

Wall Street va tornar a tancar ahir una altra sessió d’espant, amb un retrocés del 4,15% al Dow Jones d’Industrials, molt superior al de divendres passat, quan van començar a sonar les alarmes sobre l’actual caiguda borsària.

El Dow Jones va acabar amb 23.860,46 punts, molt lluny del rècord que es va anotar el 26 de gener passat (26.616,71 punts), i per primera vegada en molt temps per sota de la barrera psicològica dels 24.000 punts que havia aconseguit el novembre passat. Hores abans, l’Ibex 35, el referent espanyol, que encara desconeixia el malson novaiorquès, es va quedar en els mateixos nivells que el març de l’any passat després de caure el 2,2% i perdre la cota dels 9.800 punts.

La pujada dels tipus

La caiguda del Dow Jones d’ahir va ser semblant a la dels altres indicadors més importants del mercat: el selectiu S&P 500 va perdre un 3,75% i l’índex compost del mercat Nasdaq va acabar retrocedint un 3,90%. Aquests retrocessos del Dow Jones se sumen al descens del 2,54% de divendres passat, del 4,60% de dilluns i del 0,08% de dimecres, i poc ha servit l’avanç del 2,33% que va tenir en la sessió de dimarts. 

En total, en les últimes cinc sessions el Dow Jones ha retrocedit el 9% i el 10% des de l’última marca històrica.

La raó principal continua sent la perspectiva d’un increment dels tipus d’interès. El rendiment del bo del Tresor a 10 anys va arribar ahir a nivells de fa quatre anys, fet que obre la possibilitat que hi hagi aviat una alça dels tipus.

Els directius de Wall Street també segueixen preocupats per un increment de la inflació. Dimecres que ve es tindrà alguna pista, quan el Govern nord-americà doni a conèixer l’índex del cost de la vida del país el gener passat.

Però si divendres passat també es va apuntar una presa de beneficis com una de les raons de la caiguda d’ahir, a aquestes altures ja ningú pensa en això. Els comentaristes han tingut en compte en les últimes hores altres hipòtesis diferents per intentar explicar aquestes caigudes, incloent-hi la gran volatilitat en el mercat, que ahir va augmentar el 20%. Al final, reflexionen, són moltes coses les que han passat a la vegada.

Poques firmes importants de la Borsa de Nova York es van salvar de l’enfonsament d’ahir. Una d’elles va ser Twitter (12,11%), que va presentar uns resultats trimestrals que van mostrar un benefici net, per primera vegada des que va sortir als parquets, el 2013. Però l’avanç de Twitter no va aconseguir encomanar la resta del sector tecnològic, ni de lluny. De fet, va ser el que més va retrocedir, el 3,92%, i entre les principals fitxes d’aquest grup va destacar la caiguda de 4,77% de Facebook.

Pèrdues anuals

Segons càlculs de la cadena CNBC, des dels rècords del 26 de gener, quan es van anotar marques històriques, el Dow Jones, el S&P 500 i l’índex tecnològic Nasdaq, les firmes que integren el S&P 500, han perdut 2,2 bilions de dòlars, segons informa Efe.

Notícies relacionades

Destaquen cinc empreses pel nivell de pèrdues: Google, Apple, Microsoft, el consorci del multimilionari inversor Warren Buffett (Berkshire Hathaway) i la principal petrolera del país, ExxonMobil.

A Espanya, amb la prima de risc en uns òptims 69 punts bàsics, l’Ibex 35 va cedir 2,21% fins als 9.756,3 punts, de manera que es va aprofundir en les pèrdues anuals, que ja acumulen el 2,86%.