previsions de la UE

Brussel·les revisa a l'alça el creixement d'Espanya malgrat el procés

La Comissió Europea pronostica una alça del PIB del 2,6% el 2018, una dècima més que en la seva estimació anterior

Alerta de l'existència de "senyals contradictoris" entre les dades d'ocupació de la seguretat social i l'EPA

zentauroepp40521215 el president de la comissi  europea  jean claude juncker  du171013130537

zentauroepp40521215 el president de la comissi europea jean claude juncker du171013130537 / Comissio Europea

2
Es llegeix en minuts
Sivia Martinez / Brussel·les

La Comissió Europea preveu que Espanya creixi més del previst aquest any. Espanya segueix sense treure's de sobre la incertesa econòmica generada per la crisi política a Catalunya. El procés segueix sent un risc que no es pot perdre de vista però de moment aquesta amenaça no té reflex en les previsions econòmiques que la Comissió Europea elabora cada tres mesos. Segons les últimes estimacions provisionals, publicades aquest dimecres, Espanya creixerà un 2,6% aquest any, és a dir, una dècima més que el previst al novembre, gràcies a un efecte arrossegament en aquesta arrencada del 2018 més gran de l'esperat.

"Encara que les conseqüències per al creixement dels esdeveniments recents a Catalunya han quedat contingudes, els desenvolupaments futurs podrien tenir un impacte, les dimensions del qual no es poden preveure en aquest moment en aquest escenari", sosté el document presentat aquest dimecres en un missatge pràcticament calcat al que ja va transmetre a començaments de novembre el comissari d'afers econòmics, Pierre Moscovici.

Llavors, el polític francès va explicar que Brussel·les segueix sense incorporar al seu escenari central de treball el possible impacte macroeconòmic de la crisi catalana i que les reaccions fins llavors dels mercats havien sigut limitades. La situació es repeteix tres mesos després. El risc no ha desaparegut però de moment no es pot quantificar. Al contrari, el que fa la Comissió és elevar la previsió de creixement del conjunt d'Espanya per a aquest any. Des del 2,5%, previst fa tres mesos, a un 2,6% del PIB.

"El fort impuls de creixement en la segona meitat del 2017 ha resultat en un augment de creixement més gran del previst en el pronòstic de la tardor del 2018, i una revisió a l'alça del creixement aquest any al 2,6%", augura l'Executiu comunitari. Segons els nous números, l'economia espanyola va créixer el 0,8% durant el tercer trimestre de l'any passat gràcies al potent consum intern, les pròsperes inversions en equipament i la tendència positiva, encara que en declivi, de l'aportació de les exportacions al creixement. El PIB va retrocedir lleugerament en els tres últims mesos de l'any (va créixer un 0,7%) però va permetre mantenir un robust creixement del 3,1% durant el conjunt de l'any, la mateixa estimació augurada al novembre.

Senyals contradictoris en ocupació

Notícies relacionades

El nou quadro macroeconòmic preveu, mentrestant, una taxa anual de creixement del 2,1% el 2019, la mateixa que ja es va anticipar al novembre, reflex de la desacceleració del consum privat a causa d'una creació d'ocupació més baixa. Brussel·les alerta en aquest terreny de l'existència de "senyals contradictoris" en els indicadors. Concretament, les diferències constatades entre l'atur registrat, les dades de la Seguretat Social i les de l'Enquesta de Població Activa (EPA).  A això s'hi suma el fet que altres factors que han recolzat el creixement robust del consum de les famílies en els últims anys, com la millora de les condicions financeres, s'aniran esvaint. També podria frenar els ingressos disponibles l'existència de preus més alt del petroli.