Estat del benestar

L'OCDE demana una reforma integral de les pensions a Espanya

El cap de la unitat de pensions privades en l'organisme, Pablo Antolín, advoca per utilitzar sistemes de repartiment i capitalització

yyyyyy

yyyyyy / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

El cap de la unitat de pensions privades a la Divisió d'Assumptes Financers de l'OCDE, Pablo Antolín, ha afirmat aquest dilluns que qualsevol reforma sobre pensions que s'abordi a Espanya ha de ser "una reforma integral" i ha considerat que "com més aviat es comenci a parlar, millor". Així ho ha dit en declaracions als periodistes abans de participar en la presentació de l'estudi de l'OCDEPensions at a glance 2017: how does Spain compare? a Madrid.

Antolín ha assenyalat que per abordar qualsevol reforma en el sistema de pensions, s'ha de mesurar tant el sistema públic de repartiment com el sistema de capitalització. "Els missatges de l'OCDE és que els dos (sistemes) són importants i que tots dos s'han de complementar i s'han de dissenyar conjuntament", ha puntualitzat.

Mentrestant, ha afegit que el pes que hagi de tenir cadascun d'aquests sistemes "és una elecció política de cada país" però el factor comú en gairebé tots els països de l'entorn OCDE és que compten amb els dos sistemes.

Retard de la reforma

Notícies relacionades

Preguntat sobre la tradició dels plans de pensions privats a Espanya, Antolín ha dit que, tenint en compte els números, no existeix aquesta tendència a tenir un pla privat per complementar la pensió pública. En qualsevol cas, ha assenyalat que la reforma de pensions a Espanya s'està endarrerint en comparació amb altres països de l'entorn i que "requereix temps" abordar-la, per exemple, uns sis anys a Suècia. Per això, ha conclòs que "com més aviat millor se'n comenci a parlar, millor".