LES CONSEQÜÈNCIES ECONÒMIQUES DE LA NOVA GUERRA FREDA

Sagnia inversora a Rússia

Els operadors estrangers han retirat del mercat rus el 2017 gairebé 1.000 milions de dòlars, mentre s'esperen noves sancions

La pujada del preu del cru fa que el PIB creixi per primera vegada des del 2014, però no contraresta la desconfiança en l'economia del país

zentauroepp41212921 russian president vladimir putin gestures as he speaks at th171206155259

zentauroepp41212921 russian president vladimir putin gestures as he speaks at th171206155259 / Ivan Sekretarev

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L'economia de Rússia no inspira confiança entre els inversors estrangers, sobretot quan s'esperen ben aviat noves sancions per part dels EUA en resposta a la ingerència russa en les últimes eleccions presidencials nord-americanes. Durant el 2017, els imponents forans han retirat del mercat rus més de 900 milions de dòlars, i s'ha convertit en el fanalet vermell dels anomenats països emergents, segons ha publicat el rotatiu Kommersant.

Es tracta del "pitjor any" des de la imposició, el 2014, de sancions internacionals a Rússia arran de l'annexió de la península de Crimea i del seu paper en la guerra a l'est d'Ucraïna, valora el mateix rotatiu. La retirada, a més, s'ha accentuat al desembre i especialment la setmana abans de Cap d'Any, amb 126 milions de dòlars. Durant l'últim mes de l'exercici passat, almenys 161 milions de dòlars posseïts per estrangers han optat per sortir de la Federació Rússia i buscar destins més predictibles.

Sense comparació

Aquests números no resisteixen comparació amb els de les economies dels països en desenvolupament amb què Rússia comparteix l'acrònim dels BRICS. L'Índia, el Brasil i la Xina, per exemple, han comptabilitzat l'entrada d'inversions milionàries en les seves economies mentre que al país de Vladímir Putin aquestes inversions decreixien. 

"La retirada de les inversions dels fons russos està relacionada amb la possibilitat d'invertir (aquests recursos financers) en actius més rendibles a altres llocs del món", ha destacat Ievgueni Lintxik, director de l'assessoria Sberbank Managment Asset. Però sobretot, la circumstància que està pesant més en l'ànim dels inversors estrangers és la perspectiva de noves sancions per part dels EUA durant el mes que ve. 

Notícies relacionades

Tot apunta que al febrer, l'Administració nord-americana endurirà el càstig contra l'economia russa i inclourà en la llista de personalitats sancionades homes de negocis amb vincles amb el Kremlin, i això, en resum, incrementa els riscos que genera l'economia russa i accentua la desconfiança. La mesura, segons avança el Bank of America Merryll Linch, molt probablement provocarà una nova depreciació del ruble, i generarà al seu torn una espiral inflacionista que patirà el ciutadà corrent.

La relativa recuperació dels preus del petroli -en un any el barril de Brent ha passat de costar al voltant de 56 dòlars a més de 70 dòlars- permetrà a Rússia acabar l'exercici del 2016 amb taxes positives de creixement del PIB -del voltant de l'1,5%- per primera vegada des del 2014. Això sí, no aconseguirà contrarestar la negativa influència de la desinversió estrangera en les perspectives econòmiques, amb els marcadors borsaris com a prova fefaent. L'índex RTS, denominat en dòlars, ha perdut des de l'arrencada de l'any un 1,4% del seu valor, i s'ha convertit en un dels de pitjor comportament dels països en desenvolupament amb excepció dels situats al Pròxim Orient.