El PSOE vol sancionar les empreses que no combatin la bretxa salarial

Els socialistes ultimen dues proposicions de llei basades en el model islandès d'igualtat laboral

undefined41571071 madrid 12 01 2018  politica  reuni n de la ejecutiva federal180202123138

undefined41571071 madrid 12 01 2018 politica reuni n de la ejecutiva federal180202123138

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ultima una proposta legislativa per combatre la bretxa salarial entre homes i dones, un problema que Mariano Rajoy va considerar la setmana passada que no convenia abordar. Els socialistes, que registraran la seva iniciativa al Congrés dels Diputats abans de principis de març, volen introduir sancions a les empreses que no combatin aquesta mena de desigualtat. El seu model és Islàndia, que des d'aquest any compta amb una norma que obliga les companyies de més de 25 treballadors a obtenir, si volen evitar les multes, un certificat del Govern sobre les seves polítiques de paritat en els sous.

“El feminisme avança. S'acaba el temps en què les democràcies poden pensar que això és un assumpte menor. No farem simplement una recomanació”, ha dit aquest divendres la secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo. Els socialistes presentaran dues propostes, una sobre la bretxa salarial en si mateixa i una altra destinada a desterrar les desigualtats de les dones al llarg de la seva trajectòria laboral, i esperen comptar amb un recolzament parlamentari suficient per aprovar-les.

Notícies relacionades

Juntament amb les sancions per a empreses que no vetllin per la igualtat salarial, el PSOE també plantejarà augmentar la participació de la dona en els consells d'administració de les empreses a través d'un sistema de quotes encara per detallar, millorar la inspecció de treball i crear un model d'auditories per a empreses de més de 50 empleats.

Les paraules de Rajoy

“Quan el masclisme ho envaeix tot, sense lleis no es resol res”, ha assenyalat Calvo. Segons ell, la desigualtat laboral mai se solucionarà si es deixa a l'arbitri dels empresaris, una recepta defensada per Rajoy. El 24 de gener, el cap de l'Executiu va ser preguntat per la bretxa salarial. “No ens hi fiquem. Els governants han de ser molt cauts a l'hora de saber quines són les seves competències”, va contestar. El líder del PP es va desdir de les seves paraules al cap d'una setmana. “No les mantinc. Cada un pot interpretar el que cadascú diu. Si se m'ha entès malament o m'he expressat malament, no hi ha cap problema a retractar-se”, va assenyalar.