evolució dels preus

L'IPC de gener modera la seva pujada respecte a l'any passat

L'electricitat va impulsar els preus el 0,5% interanual en el primer mes de l'any

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) es va situar al gener en el 0,5% interanual, sis dècimes per sota de la pujada de preus del desembre de l'any passat, que va ser de l'1,1%, segons l'indicador avançat de l'IPC publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Si es compara l'estadística amb el mateix període del 2017, la desacceleració és més potent: el gener del 2017 l'IPC es va disparar el 3%, davant un repunt del cost de l'electricitat en plena onada de fred que va portar el preu del quilowatt al seu màxim històric.

Notícies relacionades

En l'evolució de gener també hi ha influït que els preus de l'electricitat han baixat en comparació amb la pujada que van experimentar en el mateix mes del 2017. Si es confirma aquesta dada, el pròxim 15 de febrer -quan l'INE publicarà la dada definitiva-, l'IPC sumaria 17 mesos consecutius en positiu, tot i que amb aquest descens de sis dècimes al gener se situaria en una línia més moderada que la mitjana anual del 2% que es va registrar en el conjunt del 2017.

Pel que fa a l'evolució mensual, els preus de consum van baixar un 1,1% al gener respecte al desembre del 2017. Així mateix, l'indicador avançat de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) -que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro- es va situar al gener en el 0,7% interanual, cinc dècimes menys que al desembre. En termes mensuals, aquest indicador va baixar al gener un 1,5%. 

Temes:

IPC Preus