Comptes públics

Rajoy anuncia 4.000 milions més per a les autonomies encara que no hi hagi Pressuposat

El president pretén aprovar el projecte pressupostari del 2018 abans del 30 de març

El líder de l'Executiu no sospesa canviar el Govern si Guindos se'n va al BCE

undefined41845251 30 01 2018 entrevista a mariano rajoy en tv1180130094859

undefined41845251 30 01 2018 entrevista a mariano rajoy en tv1180130094859

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que el Govern elevarà aquest any les entregues a compte a les comunitats autònomes en una mica més de 4.000 milions d'euros, segons el previst, tot i el supòsit que no es puguin aprovar uns nous Pressupostos Generals de l'Estat per al 2018. En aquest cas, el Govern aprovaria un reial decret per poder fer arribar a les comunitats autònomes la millora del finançament que els correspon per l'augment de la recaptació tributària. "Si això no va a la llei de pressupostos, s'hauria d'aprovar per reial decret", ha indicat el president en una entrevista en Los desayunos de TVE-1. 

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va anunciar amb anterioritat que en el supòsit que no s'aconsegueixi l'aprovació d'un nou Pressupost també s'aprovarà un reial decret per adoptar una pujada de sou per als funcionaris i treballadors públicsfuncionaris i treballadors públics.

Pressupostos

En tot cas, segons ha explicat el president Mariano Rajoy, la seva intenció és que el Consell de Ministres pugui aprovar un projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat "abans del 31 de març", amb la vista posada en la seva definitiva aprovació abans que finalitzi el mes de juny. Encara que la major part de l'entrevista ha estat dedicada als esdeveniments polítics a Catalunya, el president també s'ha referit a les negociacions polítiques per a l'aprovació del Pressupost del 2018 el retard del qual es vincula, precisament, a la tensió independentista.

Segons Rajoy, la no aprovació dels comptes del 2018 no implicaria el final de l'actual legislatura, si bé ha admès que "els del 2019 sí que s'haurien d'aprovar". En tot cas, el president del Govern ha indicat que el seu gabinet de moment està "còmode" amb els Pressupostos de l'any passat, encara que si no aconsegueix tirar endavant els d'aquest any hi hauria de fer algun "ajust" a través de reials decrets.

De moment, el president Rajoy ha admès que encara no existeix un "acord tancat" amb la resta de grups polítics de l'oposició que garanteixi l'aprovació d'uns nous Pressupostos per al 2018. "En aquest moment no hi ha un acord", ha dit, si bé ha confiat a poder aconseguir-jo ja que, des del seu punt de vista, aprovar els comptes públics suposarà un "suport decisiu en la recuperació econòmica".

Rajoy ha dit que no te cap notícia directa que Ciutadans hagi condicionat el seu suport al projecte de Pressupostos del 2018 a la dimissió de la senadora del PP, Pilar Barreiro, per la seva presumpta implicació en el cas Púnica. "A mi no m'ho han demanat", ha dit Rajoy abans d'emfatitzar que l'aprovació dels comptes és "prou important" per abordar-lo "sense condicionar-lo a cap altra situació que no té res a veure amb l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat". Preguntat llavors sobre què farà si el líder de Cs, Albert Rivera, li trasllada personalment aquesta demanda, ha contestat que "això ho veurem al seu dia".

Guindos

El president del Govern ha evitat precisar quins són els seus plans sobre la composició del Govern en previsió que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, sigui elegit per ocupar la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE) i hagi de deixar el seu càrrec a l'Executiu. "Això s'haurà de veure quan es produeixi, si és que es produeix", ha dit. I tot i que "no hi ha una decisió presa", Rajoy ha admès que "en aquest moment pretenc continuar amb el Govern que tinc. Aquesta és la hipòtesi amb què treballo", donant a entendre que no hi hauria incorporacions addicionals a l'equip de Govern.

Pensions

El president del Govern també s'ha referit a la reforma pendent del sistema de pensions i ha aprofitat aquesta nova entrevista per fer marxa enrere en les seves recents declaracions, contràries a adoptar mesures per regular l'equiparació salarial entre sexes

En relació amb la reforma de les pensions, Rajoy ha opinat que la proposta del PSOE d'establir un impost a la banca per finançar el sistema de pensions no és la millor mesura per garantir la seva viabilitat i ha insistit que el més eficaç és crear llocs de treball.

"Quan es crea ocupació hi ha més gent cotitzant i es poden millorar les pensions (...) Cal arribar als 20 milions de persones treballant perquè això és el que garantirà les pensions", ha subratllat el president. Rajoy ha destacat que la seva voluntat és "al 100%" la d'aconseguir un acord en el marc de la Comissió del Pacte de Toledo amb la resta de partits per fixar unes regles de joc que serveixin per a "molts anys" i donar així seguretat als pensionistes.

Finançament autonòmic

Notícies relacionades

El president s'ha mostrat a favor d'arribar a pactes d'Estat amb el PSOE però també amb Ciutadans i "tothom qui s'hi vulgui sumar". En particular, en el cas del finançament autonòmic ha ressaltat la necessitat de comptar amb els socialistes perquè seria "absurd" reformar el sistema deixant fora aquest partit que governa en "moltes comunitats autònomes". "Per això és imprescindible que PP i PSOE hi siguin", ha indicat. El president s'ha referit a una pròxima convocatòria de Consell de Política Fiscal i Financera.

Rajoy ha confiat que hi hagi un Govern a Catalunya que se sumi a aquesta reforma del finançament i ha recordat que fa un any es va celebrar la Conferència de Presidents al Senat i l'Executiu de Carles Puigdemont "no hi va anar". I després, ha prosseguit, tampoc han "tingut interès" a sumar-se als treballs del Consell de Política Fiscal i Financera. "Convé que els representants del Govern de Catalunya hi siguin i que això es normalitzi com més aviat millor", ha afirmat.