comptabilitat nacional

L'economia espanyola modera el creixement al 3,1% el 2017

L'INE publica que el PIB va avançar el 0,7% el quart trimestre, una dècima menys que en el període anterior

Guindos anticipa que l'economia tornarà a créixer al voltant del 3% el 2018 si baixa la tensió a Catalunya

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola va créixer el 3,1% el 2017, dues dècimes menys que el 2016, després de moderar el seu avanç al 0,7% en el quart trimestre, segons l’avançament de dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta taxa del 3,1% coincideix amb les estimacions del Banc d’Espanya i amb les previsions oficials del Govern i representa el tercer any de l’economia espanyola amb un creixement superior al 3%, encara que amb una clara tendència de desacceleració. El 2015 l’economia va avançar el 3,4% i el 2016, el 3,3%.

L’avanç trimestral del 0,7% registrat en l’última part de l’any, inferior al 0,8% esperat pel Banc d’Espanya i altres organismes de previsions, es va desaccelerar una dècima respecte a l’experimentat en el tercer trimestre del 2017. 

L’‘efecte català’

Segons el ministre d’Economia, Luis de Guindos, el 2018 s’ha iniciat sota «la inèrcia» del 2017 i és possible que l’economia espanyola torni a créixer «al voltant del 3%» per quart any consecutiu, si s’aclareix la tensió política a Catalunya.

A l’octubre el Govern va rebaixar tres dècimes la previsió de creixement per al 2018, fins al 2,3%, en previsió del possible impacte de la tensió política sobre l’activitat econòmica global pel debilitament del turisme i el trasllat de milers d’empreses fora de Catalunya. El ministre insisteix ara que el Govern tornarà a corregir la previsió, aquesta vegada a l’alça, en la presentació del nou quadro macroeconòmic que hauria d’acompanyar al projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2018 que el Govern espera poder negociar amb els grups polítics. La idea és situar la previsió «en línia» amb el consens del mercat, que se situa al voltant del 2,6%.

Segons De Guindos, l’impacte de la situació política a Catalunya «no va ser especialment rellevant» en el quart trimestre, ja que després d’un mes d’octubre «molt dolent», amb l’aplicació de l’article 155 i la convocatòria d’eleccions, es va veure com es recuperava la confiança en l’economia catalana.

Després de la dada de creixement del 2017, el ministre va precisar que l’economia espanyola encara necessita dos anys més de creixement similar, perquè s’abandoni definitivament la crisi en termes d’ocupació: «En aquests dos anys s’han de crear mig milió de llocs de treball a l’any i produir normalització de l’evolució salarial. Amb dos anys més de creixement al voltant del 3% estaríem deixant enrere la pitjor crisi de la nostra història recent».

La demanda interna impulsa el PIB

En tot cas, les dades avançades ahir per l’INE són encara provisionals i no es coneixeran a nivell desagregat dels components del creixement econòmic del quart trimestre, i del conjunt del 2017, fins al pròxim 1 de març. Només llavors es podran extreure conclusions sobre l’origen de la lleugera desacceleració i el possible impacte de la tensió política a Catalunya.

De moment, el servei d’estudis BBVA Research va destacar ahir que la demanda domèstica continua liderant el creixement de l’economia espanyola en el curt termini. En la seva valoració de la dada avançada per l’INE, el servei d’estudis subratlla que entre octubre i desembre l’evolució de l’activitat va ser lleugerament menys dinàmica que l’esperada a l’inici del trimestre, que el mateix BBVA Research va situar entre el 0,8% i l’1%.

Segons l’entitat, les seves estimacions assenyalen que l’activitat va tenir suport sobretot en la demanda domèstica, tant privada com pública. Per la seva banda, la demanda externa neta hauria fet una contribució pràcticament nul·la al creixement, malgrat la recuperació de les exportacions.

Riscos interns i externs

Notícies relacionades

El servei d’estudis de Bankia, per la seva banda, preveu que el 2018 es prolongui l’expansió de l’economia, encara que amb una gradual moderació dels ritmes de creixement, «fet que donaria un avanç mitjà del PIB pròxim al 3%», impulsat per la inèrcia expansiva i el bon context exterior.

Tot i això, segons els analistes de Bankia, hi ha altres focus d’incertesa. «En l’àmbit intern destaquen la incertesa política o una possible relaxació de la consolidació fiscal, la millora de la competitivitat salarial i les reformes necessàries per augmentar la flexibilitat i reduir les vulnerabilitats de l’economia». I l’entorn exterior «podria ser menys favorable del previst», per una pujada més forta del preu del petroli o un enduriment més intens de la política monetària i els tipus d’interès.