Els comptes públics

Montoro fixa la primera setmana d'abril com a data límit per al projecte de Pressupostos

Si el Govern no aconsegueix negociar uns nous comptes es mantindrà la pròrroga dels del 2017

El ministre avança que Espanya va complir l'objectiu de dèficit del 2017 del 3,1% el PIB

Montoro fixa la primera setmana d'abril com a data límit per al projecte de Pressupostos

FERNANDO ALVARADO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar ahir que el Govern «segueix treballant per tenir com més aviat millor uns Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018» i va situar en «la primera setmana d’abril», després de la Setmana Santa de finals de març, la data límit perquè el Consell de Ministres pugui aprovar un projecte de llei que pugui estar definitivament aprovat al juny, abans que a finals d’aquell mateix mes s’iniciï el procés de confecció dels comptes del 2019.

 «Per a això necessitem els suports polítics d’aquesta Cambra», va dir el ministre durant la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats, on va avançar que el 2017, «a falta del tancament definitiu dels comptes», Espanya va aconseguir complir el seu objectiu de dèficit del 3,1% del PIB. Segons Montoro, el compliment de l’objectiu de dèficit del 2017 s’ha vist afavorit per un increment de la recaptació d’impostos de més de 12.000 milions d’euros, el 6,3% més que l’any anterior.

MOTIUS POLÍTICS

El ministre va justificar l’actual pròrroga dels Pressupostos del 2017 en «motius polítics» vinculats al procés de l’independentisme català. «Aquesta és la causa que avui tinguem la pròrroga dels Pressupostos Generals de l’Estat. I no és una causa menor. És la crisi política més gran que ha viscut la Democràcia», segons Montoro.

Aquesta afirmació va merèixer el retret del portaveu de PDCat, Ferrán Bel«Vostè culpa l’independentisme que no hi hagi Pressuposats a Espanya però, ¿el Govern no hi té cap responsabilitat?» va dir el diputat català al ministre alhora que li va demanar que presenti un projecte al Congrés.

Montoro va apel·lar a tots els grups i, de forma particular, al PSOE, per  «deixar a un costat els legítims interessos partidistes» i afavorir l’aprovació d’uns Pressupostos que permetin «la triple actualització» de les remuneracions dels treballadors públics, dels ingressos d’autonomies i ajuntaments i dels projectes d’inversió.

Notícies relacionades

D’una altra manera, si no s’aproven uns nous comptes, la pròrroga dels Pressupostos del 2017 es mantindrà al llarg de tot el 2018, si bé el mateix ministre d’Hisenda va admetre dilluns que en aquest cas es buscaria una fórmula per garantir una pujada salarial als treballadors públics.

«Presentin les seves propostes i parlarem, però no acceptarem xantatges per part del Govern del qual vostè forma part» per forçar la negociació dels Pressupostos, ha dit al ministre el portaveu socialista Javier Lasarte