competència

Brussel·les multa Qualcomm amb 997 milions per exigir exclusivitat a Apple en l'ús de xips

La UE considera que hi va haver abús de posició dominant en el mercat de mòbils durant almenys cinc anys

Tim Cook

Tim Cook / Marcio Jose Sanchez (AP)

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Brussel·les

La Comissió Europea ha imposat una multa de 997 milions d'euros a Qualcomm per abús de posició dominant en el mercat de xips per a dispositius mòbils 4G (LTE) a l'exigir exclusivitat al seu client Apple a canvi del pagament de quantitats "significatives" de diners, un tracte il·legal amb les normes de la Unió Europea.

Les dues societats van firmar un acord el 2011 en virtut del qual Qualcomm es va comprometre a fer "pagaments significatius" a Apple perquè el gegant informàtic usés exclusivament els xips de la primera en dispositius iPhone i iPad. El contracte es va estendre fins a finals del 2016.

Contracte

Aquest contracte especificava que Qualcomm deixaria d'efectuar aquests pagaments en el cas que Apple llancés un dispositiu amb un xip desenvolupat per un rival d'Apple. A més, obligava l'empresa de Tim Cook a tornar una "gran part" d'aquestes transferències si prenia la decisió de canviar de proveïdor de xips, i per tant es negava la possibilitat de competir als rivals de Qualcomm "independentment de la qualitat dels seus productes", assenyala Brussel·les.

Cinc anys de domini

Notícies relacionades

"Qualcomm va fer fora els seus rivals del mercat de xips LTE durant cinc anys, i va consolidar el seu domini del mercat. Qualcomm va pagar milers de milions de dòlars a un client clau, Apple, perquè no pogués comprar als seus rivals. Aquests pagaments no només van ser reduccions en el preu, sinó que es van fer amb la condició que Apple usés amb exclusivitat els xips de Qualcomm a tots els iPhone i iPad", ha explicat la comissària de Competència, Margrethe Vestager.

Posició dominant

Brussel·les conclou que Qualcomm va ocupar una posició dominant en el mercat mundial de xips per a mòbils entre almenys el 2011 i el 2016. La quota de mercat de la firma va arribar al 90% durant la major part d'aquest període. El mercat de xips de mòbils també es caracteritza per les seves altes barreres d'entrada a competidors, i per això els acords d'exclusivitat tenen una influència ràpida en el compte de resultats de les companyies. Entre aquestes barreres d'entrada s'hi inclouen les despeses d'investigació i desenvolupament necessàries abans que un proveïdor pugui llançar un conjunt de xips LTE i diverses barreres relacionades amb els drets de propietat intel·lectual de Qualcomm.