Només es recupera el 21,8% de l'import d'indemnització de les sentències judicials

Un estudi de la Cambra atribueix a la ineficiència del sistema judicial l'escassa recuperació

sp1b5349

sp1b5349 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ineficiència de l’actual sistema judicial espanyol provoca que només el 21,8% de l’import econòmic de les sentències executades a Catalunya acabi recuperant-se, segons un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i pel grup d’investigació AQR-Lab de la Universitat de Barcelona. L’estudi, pioner a Espanya i a Europa, segons els seus autors, analitza per primera vegada quina incidència té sobre l’economia el retard a l’hora d’executar una sentència judicial.

    

A partir d’una enquesta efectuada a despatxos de procuradors i d’una mostra de 994 expedients d’execucions presentades el 2013, aquesta anàlisi assegura que havien d’haver-se cobrat un total de 6.580 milions d’euros, l’equivalent al 3,4% del PIB català d’aquell any, i que tres anys després la quantitat recuperada és només de 1.434 milions d’euros, el 21,8 % del total.

    

Es tracta de quantitats relacionades amb la jurisdicció civil i mercantil, i per això afecten tant empreses com particulars, si bé les execucions hipotecàries suposaven aproximadament el 76% de l’import total.

    

L’estudi, per tant, se centra en el període que va des que hi ha sentència sobre un cas fins que s’aconsegueix l’execució efectiva de l’import de la sentència, i en els problemes que acaba plantejant la demora en l’execució per a les empreses o els particulars afectats, que en el cas d’execucions iniciades el 2013 implica que uns 5.000 milions d’euros encara no s’han recuperat.

Notícies relacionades

    

Una conclusió de l’estudi és que si es millorés l’eficiència en el sistema d’execucions, el PIB català es podria haver incrementat entre 74 i 303 milions d’euros, i es podrien haver creat o mantingut fins a 4.573 llocs de treball.