preocupació creixent

La CNMV i el Banc d'Espanya, en alerta davant el bitcoin

Les dues institucions posen en marxa un grup de treball per analitzar la resposta dels reguladors davant el nou actiu

Els experts constaten la proliferació de programes per al robatori de criptomonedes i el control d'equips per generar monedes virtuals

Monedes bitcoin. 

Monedes bitcoin.  / JIM URQUHART (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya han anunciat la posada en marxa d'un grup de treball davant la preocupació que genera la compra de criptomonedes com el bitcoin per part d'inversors minoristes. Així ho va indicar el president de la CNMV, Sebastián Albella, durant la seva compareixença dijous a la comissió del Congrés dels Diputats que investiga la crisi financera. "Hem d'estar molt alerta en relació amb aquest tipus de fenòmens", va assegurar.

Albella va assenyalar que la compra de criptomonedes per inversors minoristes es produeix a través de la venda de CFD (contractes per diferències, amb palanquejament o compres a préstec, per exemple) o a través "del que podia sembla una venda directa però que no ho és" amb plataformes no regulades (les agències de compravenda no tenen en el seu poder aquests actius que venen). Aquest últim aspecte, va exposar, el "preocupa especialment", ja que són plataformes que confirmen a l'inversor la compra de la criptomonedes però aquest no té les monedes al seu nom. Precisament la majoria de fraus al voltant de les criptomonedes es produeixen en aquestes agències de canvi, sigui per la seva insolvència o per ser l'objecte d'atac de hackers. 

Propostes normatives

"Estic molt preocupat amb aquest tema", va reconèixer el president de la CNMV, que va afegir que per això s'ha creat un grup de treball juntament amb el Banc d'Espanya. El seu objectiu, va explicar, és "analitzar aquests fenòmens i veure com ho tractem; si tenim eines per tractar-ho ja o quines propostes normatives fem perquè no hi hagi forats" de legislació, va afirmar. Segons Albella, aquest tema recorda el de la venda de segells, amb la recerca d'estalvis de clients que han tractat de "escapar del perímetre de supervisió" i que suposa que "l'un per l'altre i tot està per fer". 

Llista de fraus

La revalorització del bitcoin també ha causat una verdadera revolució de la ciberdelinqüència, que està destinant molts dels seus esforços a la recerca de vulnerabilitats dels mercats de monedes virtuals. Hi ha llocs a internet com Badbitcoin.org que poden servir per identificar pàgines web fraudulentes amb llistes de webs fraudulentes

Troià CoinHive

Notícies relacionades

La firma de ciberseguretat Sophos, per exemple, ha alertat de l'aparició de virus informàtics especialment pensats per al robatori de claus de criptomonedes o per a la utilització massiva d'equips per a la seva creació (mineria). És el cas, per exemple, del troià CoinHive, que és un criptominer, és a dir, es tracta d'un software que genera criptomonedes que van al compte (wallet) del propietari del cibermafiós. Aquest criptominer aprofita els avantatges de la tecnologia JavaScript (llenguatge de programació interpretat) per extreure criptomonedes amagant-se en pràcticament qualsevol pàgina web que l'inclogui.

Troià CryptoShuffler

Els analistes de Kaspersky Lab també van alertar del troià CryptoShuffler, dissenyat per canviar les adreces de les carteres de criptomonedes dels usuaris al portapapers del dispositiu infectat (un recurs de software utilitzat per a l'emmagatzematge de dades a curt termini).