Hisenda limita al 50% despeses dels ministeris a l'espera de nous Pressupostos

El ministeri posa fre a les partides d'inversió i transferències però nega retallades

El pagament de pensions, funcionaris, desocupació i despeses corrents queda fora de la restricció

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

abertran40120274 madrid 15 09 2017 politica rueda de prensa despues de la reu170918140757

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda ha demanat a la resta dels ministeris que a l’espera que s’aprovin uns nous Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2018, evitin gastar per sobre de la meitat del que inicialment s’havia previst per a tot l’any en matèria d’inversió i prestacions, sense comptar entre aquestes últimes les pensions ni les prestacions per desocupació.

Així figura en l’acord del Consell de Ministres adoptat el 29 de desembre passat, en què el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va establir els criteris per aplicar al 2018 la pròrroga dels Pressupostos de l’Estat del 2017. Tot això a l’espera de poder començar en les pròximes setmanes i mesos la negociació política que permeti tirar endavant uns nous comptes per a aquest exercici i de l’actitud del PNB, que ha condicionat el seu suport a l’aixecament de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

El grup socialista interpreta aquest acord com una«nova retallada de la despesa pública», que constitueix una forma de «xantatge del Govern en un moment en què ha de buscar suports per aprovar uns nous Pressupostos», segons el portaveu responsable, Javier Lasarte.

Notícies relacionades

No obstant, segons Hisenda, «és fals que s’hagin retallat els crèdits dels departaments ministerials un 50% el 2018». Segons el comunicat emès, «quan l’execució de determinades partides de despesa (les transferències corrents, de capital i les inversions) superi el 50% del crèdit inicial, el departament ministerial afectat haurà de sol·licitar autorització al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, com va passar l’any passat».

Segons Hisenda, l’objectiu últim és «evitar una elevada execució dels crèdits pressupostaris abans de l’aprovació de la llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018». Per a això també es demana als ministeris un calendari semestral de les seves despeses fins al 30 de juny.