PRÒRROGA PRESSUPOSTÀRIA

El Govern culpa el PSOE dels menors ingressos autonòmics el 2018

L'Executiu apel·la als barons socialistes per forçar el suport de Sánchez als Pressupostos

"Diguin-los als seus amics que recolzin" els comptes, diu el ministre Méndez de Vigo

zentauroepp41572194 madrid 12 01 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180112131942

zentauroepp41572194 madrid 12 01 2018 rueda de prensa posterior a la reuni n del180112131942 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va instar ahir els presidents autonòmics socialistes a convèncer el grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats perquè recolzi el futur projecte de Pressupostos de l’Estat del 2018. 

D’aquest manera, segons Méndez de Vigo, es podran evitar efectes nocius de la pròrroga pressupostària, que, segons ja ha fet saber Hisenda als governs autonòmics, retallaria en més de 4.000 milions les entregues a compte d’aquest any a les comunitats, el cobrament de les quals s’endarreriria fins a l’any 2020. En el cas de Catalunya, el perjudici es xifra en 780 milions.

«Algunes comunitats autònomes preferirien que hi hagués nous Pressupostos. Sobretot s’estan queixant autonomies presidides per socialistes. Però el PSOE té un grup molt potent al Congrés dels Diputats», va dir el ministre portaveu en la roda de premsa posterior a la ­reunió del Consell de Ministres en el que, sense cap mena de dubte, constitueix una estratègia de pressió per forçar el suport als comptes. «El que no val és dir que volem que hi hagi Pressupostos el 2018, però que hi votarem en contra», va afegir Méndez de Vigo, per a qui «la vocació d’oposició permanent» que exhibeix el PSOE «no és una opció política, sinó una mania», en una clara al·lusió al cèlebre «no és no» del líder socialista, Pedro Sánchez. «Diguin-los als seus amics que recolzin el projecte», és el missatge que el ministre ha traslladat als barons socialistes.

    

«XANTATGE INTOLERABLE» / La retallada que patiran les entregues a compte a les autonomies a càrrec del finançament del 2018 respecte al que s’havia anunciat el juliol del 2017 per efecte de la pròrroga pressupostària va despertar la setmana passada una onada de crítiques al PSOE i en governs autonòmics, que van qualificar la mesura de «xantatge intolerable». Segons els socialistes, aquesta amenaça trenca el «marc constitucional» al vincular l’autonomia financera de les comunitats a l’aprovació dels Pressupostos. 

Notícies relacionades

El també ministre d’Educació va recordar que la pròrroga de les partides pressupostàries també impediria les millores previstes en el capítol de beques, així com la rebaixa de l’IVA del cine i altres mesures de política social, i per això «és bo que hi hagi Pressupostos».

Segons Méndez de Vigo, l’eventual aprovació del Pressupost seria un «símptoma inequívoc» d’estabilitat política i de la capacitat del Govern per dialogar, cosa que reforçaria la imatge d’Espanya. Per aconseguir-ho, segons va dir, Mariano Rajoy i el ministre Cristóbal Montoro estan portant a terme converses amb les diferents formacions per obtenir el suport als comptes.