MERCAT LABORAL

El Constitucional anul·la el decret d'ajuda de 430 euros a aturats sense subsidi

El tribunal matisa que no toca l'ajuda i considera que és competència autonòmica

jjubierre22238951 people queue outside an office to register for job160621182248

jjubierre22238951 people queue outside an office to register for job160621182248 / ANDRES KUDACKI

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional ha donat la raó al Govern basc en el seu recurs contra el reial decret que regula el Programa d'Activació per a l'Ocupació, que preveu una ajuda extraordinària de 430 euros aquest any per a desocupats sense protecció, i l'ha anul·lat perquè envaeix competències autonòmiques.

No obstant, el Constitucional precisa que "la sentència no anul·la l'ajuda econòmica, sinó que corregeix un aspecte competencial" i diu que la gestió correspon a les comunitats autònomes, no a l'Estat. Però matisa que no toca l'ajuda.

El decret, aprovat pel Consell de Ministres el desembre del 2014 després de l'acord amb empresaris i sindicats, atribueix al Servei Estatal d'Ocupació Pública el finançament, la gestió i el pagament d'aquesta ajuda econòmica, a més de la capacitat de reconèixer o denegar el dret de les persones que en són potencialment beneficiàries.

El Govern basc ho va recórrer per considerar que envaïa les competències autonòmiques, ja que, segons el seu criteri, la gestió d'aquestes ajudes ha de recaure en el servei basc d'ocupació (Lanbide), ja que les polítiques actives d'ocupació van ser transferides a Euskadi el 2010.

Inserció laboral

L'advocat de l'Estat va adduir en defensa de la competència per a l'Estat central que la citada ajuda "és una prestació per desocupació en l'àmbit del títol competencial de gestió econòmica de la Seguretat Social". Però el Constitucional considera que l'ajuda econòmica controvertida encaixa en el concepte de legislació laboral i la seva naturalesa és la d'una subvenció de foment de l'ocupació i d'inserció laboral, que és competència basca.

"En contra del que ha afirmat l'advocat de l'Estat, ens trobem davant unes mesures que intenten incentivar la contractació de desocupats de llarga durada en condicions especialment vulnerables, a través d'accions de polítiques actives d'ocupació que facilitin el seu retorn al mercat laboral", diu el TC.

Notícies relacionades

El TC recorda que l'Estat ha de desenvolupar la legislació bàsica en aquesta matèria, però "no pot ignorar que la competència per a l'execució de les normes dictades en virtut de la competència estatal sobre les bases i la coordinació de la planificació general de l'activitat econòmica correspon, en principi, a les comunitats autònomes".

Sobre aquesta base, conclou que "l'atribució que la normativa reguladora del citat programa efectua per al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), de manera que sigui aquest l'encarregat d'exercir les funcions de concessió i pagament d'aquesta ajuda econòmica d'acompanyament, s'ha de considerar com a inconstitucional i nul·la, al correspondre a la competència dels serveis d'ocupació de les comunitats autònomes".

Temes:

Ocupació Atur